Suđenje Džulijanu Asanžu: Poslednje nade za izbegavanje izručenja SAD-u

Suđenje Džulijanu Asanžu: Poslednje nade za izbegavanje izručenja SAD-u

Dugotrajna pravna bitka koja okružuje osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, možda se bliži kraju kako se on suočava sa onim što bi moglo biti njegovo poslednje sudsko saslušanje u Londonu sledeće nedelje. Ovo će biti ključni trenutak u njegovim nastojanjima da izbegne izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Visoki sud zakazao je dvodnevne rasprave o tome da li Asanž može da zatraži od žalbenog suda da blokira njegov transfer u SAD. Ako sud ne dozvoli nastavak žalbe, Asanž bi mogao biti poslat preko Atlantika.

Asanž (52) je optužen u SAD po 18 tačaka zbog objavljivanja poverljivih dokumenata Vikiliksa 2010. godine, uključujući informacije o ratovima u Iraku i Avganistanu. Tužioci tvrde da je bio u zaveri sa analitičarkom obaveštajne službe američke vojske Čelsi Mening da hakuje računar Pentagona.

Moguća kazna za Asanža, ako bude osuđen, ide do 175 godina zatvora. Međutim, on i njegovi pristalice tvrde da je postupao kao novinar u cilju razotkrivanja zločina američke vojske i da je zaštićen slobodom štampe.

Asanž je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je dobio politički azil nakon optužbi za silovanje u Švedskoj, koje su kasnije odbačene. Nakon što mu je azil povučen, britanska policija ga je uhapsila 2019. godine.

Stela Asanž, njegova supruga, izjavila je da je odluka o izručenju pitanje života i smrti za Asanža, čije se zdravstveno stanje pogoršalo tokom boravka u pritvoru. Njegovo pravno iskustvo može imati dalekosežne posledice za slobodu medija i prava izdavača širom sveta.