Obraćanje Zelenskog zemljama G7

Obraćanje Zelenskog zemljama G7

Obraćajući se zemljama G7 putem video-konferencije u četvrtak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski im je rekao da bi mogle da budu „velika grupa mirovnjaka“ pojačavanjem sankcija i stvaranjem novog saveza pod nazivom U-24.

Ranije u četvrtak, Zelenski se takođe virtuelno obratio liderima NATO-a.

„Možemo učiniti vašu grupu G7 ne samo sjajnom sedmorkom, već sjajnom grupom mirovnjaka, sjajnom sedam mirovnjaka. Šta nam je potrebno? Ukrajina je vrlo konkretna u odgovoru na ovo pitanje. Svake nedelje moramo pojačavati sankcije protiv ruske agresije dok se ona ne završi i dok se mir ne obnovi“, rekao je Zelenski zemljama G7.

On je dodao: „Dalje, moramo da stvorimo novi sistem bezbednosnih garancija za Ukrajinu i naš region. Real garantuje efektivne garancije koje mogu zaustaviti svaku agresiju u roku od 24 sata. U roku od 24 sata predložili smo udruženje, U-24. Nešto što je svetu potrebno ne samo da spreči ratove, već i da zaustavi aktivna neprijateljstva koja su već počela, kao i da pruži podršku onim zemljama koje pate od prirodnih katastrofa ili im je potrebna podrška tokom pandemija ili koje se suočavaju sa migracijskom ili prehrambenom krizom.

Zelenski je pitao lidere koliko hitnih samita treba da se održi dok se ne reše problemi koje je stvorila Rusija.

„Poslednjih godina Rusija je uspela da stvori toliko kriza i toliko nestabilnosti da je postala glavni problem za svet. Problem koji se samo povećava i ne možemo ni da pretpostavimo koliko bi takvih hitnih samita trebalo da bude održano pre nego što problemi koje je stvorila Rusija budu rešeni“, rekao je Zelenski na sastanku G7.

Ukrajinski predsednik je upozorio zemlje G7 da ruske akcije u Ukrajini dovode do globalne krize hrane.

„Rusija je uništila arhitekturu globalne bezbednosti i zadala snažan udarac međunarodnim odnosima. Ali ovo je samo početak. Ovaj rat može biti praćen globalnom krizom hrane. Što duže nema mira na ukrajinskoj zemlji, to će svetsko tržište manje hrane dobijati iz Ukrajine, a mnoge zemlje u Aziji, Africi, pa čak i Evropi, mogu imati ekstremne probleme sa pristupom osnovnim namirnicama i cenama hrane. To će svakako rezultirati političkom destabilizacijom i možda je to bila svrha ruskog rukovodstva. Ne znam“, rekao je Zelenski.

„Ali moramo delovati odmah. Moramo odmah zaustaviti ruske trupe i izvući ih iz Ukrajine. Potreban nam je hitan mir pre nego što se svet suoči sa drugim nivoom problema. Bolje je iskoristiti sankcije Rusiji sada koliko god je to moguće da zaustavi njenu vojnu mašinu nego kasnije da se nosi sa posledicama globalne prehrambene krize“, dodao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je pozvao na „potpuni embargo na trgovinu“ sa Rusijom i da spreči Rusiju da koristi GPS sistem.

„Izazovi bez presedana zahtevaju potpuni embargo na trgovinu sa Rusijom. Rusiji se mora oduzeti mogućnost čak i da koristi GPS u ratu. Za ovaj sistem je važno da ne pomaže ruskim projektilima i bombama da unište mirne gradove“, rekao je Zelenski.

„Ruske banke i uglavnom Centralna banka Rusije moraju biti potpuno blokirane iz globalnog finansijskog sistema. Ratni zločinci moraju ostati bez novca, a njihova zamrznuta imovina takođe mora biti pretvorena u reparacije“, rekao je on zemljama G7.

„Ovo je u našem interesu, to je u vašem interesu. To je u interesu svih demokratija, jer demokratije moraju biti u stanju da se brane. Sloboda mora biti naoružana. Život mora da trijumfuje nad smrću“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik ponovo je optužio Rusiju za raspoređivanje fosforne municije, čija je određena upotreba zabranjena ili ograničena međunarodnim pravom. CNN nije u mogućnosti da potvrdi ove tvrdnje. Američki Stejt department je takođe rekao za CNN da je upoznat sa izveštajima, ali je rekao da nije u poziciji da potvrdi.