SAD: Nasilni ekstremisti predstavljaju povišenu pretnju

SAD: Nasilni ekstremisti predstavljaju povišenu pretnju

Nasilni ekstremisti, gnevni zbog političkih pitanja i puni rasnih predrasuda, predstavljaju „povišenu pretnju“ za SAD, naveli su američki zvaničnici u obaveštajnom izveštaju.

Nalazi iz izveštaja, objavljenog više od dva meseca nakon što je u Kongres SAD upala grupa pristalica bivšeg predsednika države Donalda Trampa, na istoj su liniji kao upozorenja koja su prethodnih nedelja iznosili američki zvaničnici, uključujući direktora Federalnog istražnog biroa Kristofera Reja.

Obaveštajni zvaničnici su naveli u izveštaju da su ekstremisti od kojih preti nasilje motivisani različitim ideologijama.

Navodi se da će gnev zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja koronavirusa i lažno uverenje da su novembarski predsednički izbori pokradeni „gotovo izvesno“ podstaći dodatno nasilje u 2021. godini.

U izveštaju stoji i da najveću pretnju predstavljaju nasilni ekstremisti motivisani rasnom mržnjom, za koje zvaničnici procenjuju da bi najpre mogli da izvedu masovne napade na civile, kao i militantne grupe, na čijoj bi meti mogli da se nadju pripadnici policije i zvaničnici vlade.