„Njujork tajms“ poziva medije da Bajden odustane od optužbi za Asanža

„Njujork tajms“ poziva medije da Bajden odustane od optužbi za Asanža

Pet velikih novinskih kuća, uključujući Njujork tajms, pozvalo je Bajdenovu administraciju da odustane od optužbi protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža. Pribavljanje i objavljivanje „osetljivih informacija“, napisali su, „sušti je deo svakodnevnog rada novinara.

The Nev Iork Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i El Pais objavili su detalje iz diplomatskih depeša koje je dobio Vikiliks 2010. Ovi dokumenti otkrivaju da su SAD špijunirali svoje saveznike, da su premalo brojali civilne žrtve u Iraku i Avganistanu i da su tajni rat u Jemenu.

Asanž je u pritvoru u Velikoj Britaniji od 2019. godine, a trenutno se nalazi u zatvoru sa maksimalnom sigurnošću i čeka na ekstradiciju u SAD, gde se suočava sa optužbama za špijunažu u vezi sa objavljivanjem ovih depeša, kao i za mnoštvo dokumenata u kojima se navodi da su SAD ratnih zločina u Iraku i Avganistanu.

„Ova optužnica predstavlja opasan presedan i preti da potkopa prvi američki amandman i slobodu štampe“, pisale su u ponedeljak. „Dobijanje i otkrivanje osetljivih informacija kada je to neophodno u javnom interesu je suštinski deo svakodnevnog rada novinara. Ako se taj rad kriminalizuje, naš javni diskurs i naše demokratije će biti znatno slabiji.”

„Dvanaest godina nakon objavljivanja ’Kejblgejta’, vreme je da američka vlada okonča krivično gonjenje Džulijana Asanža zbog objavljivanja tajni“, zaključuje se u pismu.

Obamina administracija je odlučila da ne optuži Asanža, tvrdeći da bi to učinilo sve novine za slične optužbe. Međutim, direktor CIA bivšeg predsednika Donalda Trampa, Majk Pompeo, proglasio je Vikiliks „nedržavnom neprijateljskom obaveštajnom službom“ 2017. godine, a Asanža je optužilo Trampovo ministarstvo pravde godinu dana kasnije.

Asanž je pao u nemilost Demokratske stranke krajem 2016. godine, nakon što je Vikiliks objavio mejlove u kojima se otkriva da je tadašnja kandidatkinja Hilari Klinton pogrešno rukovala poverljivim komunikacijama tokom njenog vremena na funkciji državnog sekretara, i umešao ju je u partijsku zaveru da izbaci popularnog kandidata Bernija Sandersa. . Klintonova bi dalje optužila Asanža da radi za Rusiju, bez ikakvih dokaza.

Predsednik Džo Bajden nije dao nikakve naznake da namerava da odustane od slučaja protiv Asanža. Nakon što je britanski sudija prošle godine presudio protiv uklanjanja osnivača Vikiliksa u SAD, portparol Ministarstva pravde Mark Rejmondi rekao je da „nastavljamo da tražimo njegovo izručenje“. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je ekstradiciju u junu, nakon što su američke vlasti obećale da će se prema Asanžu na američkom tlu postupati humano. Asanž se trenutno žali na odluku.