Mediji: EU ponovo nije dogovorila maksimalnu cenu ruske nafte, razgovori su u toku

Mediji: EU ponovo nije dogovorila maksimalnu cenu ruske nafte, razgovori su u toku

Stalni predstavnici zemalja članica Evropske unije u ponedeljak ponovo nisu uspeli da se dogovore oko gornje cene ruske nafte, koja bi trebalo da stupi na snagu 5. decembra.

Kako prenosi „Evropska istina“, ovo je izvestio dopisnik „Radio Liberti“ Rikarj Jozviak.

„Među ambasadorima EU danas nema dogovora o maksimalnoj ceni ruske nafte. Najnovija cifra je 62 dolara po barelu. Pregovori će se nastaviti ove nedelje“, napisao je Jozviak na Tviteru.

U junu su se lideri „Grupe sedam” dogovorili o principu ograničavanja cena ruske nafte, ali su od tada nastavljeni pregovori o detaljima primene takve šeme. U oktobru je i gornja granica cena nafte uključena u paket sankcija Evropske unije.

Ograničenja će se odnositi na rusku naftu i naftne derivate koji se isporučuju morem. Ukoliko se nafta kupi po višoj ceni od utvrđene, biće zabranjena njena usluga pomorskog transporta.

Od prošle nedelje predstavnici članica EU vode neuspešne pregovore o dogovoru o maksimalnoj ceni. Kamen spoticanja je bila sama cena.

Zemlje kao što je Poljska usprotivile su se predloženoj granici od 65 dolara po barelu, rekavši da to neće lišiti Rusiju viška prihoda. Druge zemlje, poput Grčke, ne žele da padnu ispod ovog nivoa, jer zavise od tranzita nafte iz Ruske Federacije.

U međuvremenu, od ponedeljka je cena ruske nafte već pala ispod granice koju je predložila EU.