Nikaragvanska policija preuzela kontrolu nad 5 opština

Nikaragvanska policija preuzela kontrolu nad 5 opština

Nikaragvanska policija preuzela je kontrolu nad pet opština kojima je poslednjih dana upravljala stranka koja se suprotstavlja predsedniku Danijelu Ortegi, smenjujući izabrane lidere i postavljajući na njihova mesta simpatizere vladajuće stranke, saopštile su u ponedeljak opozicione organizacije.

Taj potez dolazi četiri meseca pre lokalnih izbora u 153 opštine širom zemlje.

Policija je u ponedeljak ujutro izvršila raciju u četiri gradske kuće koje vodi opoziciona stranka Građani za slobodu ili Ciudadanos por la Libertad (CkL). Još jedan u Pantasmi – uporištu opozicije koji je takođe u rukama CkL-a – napadnut je tokom vikenda.

Režim je preuzeo sve legitimno izabrane opštinske vlade pod zastavom Građani za slobodu“, rekla je Kiti Monterej, predsednica CkL-a, na Tviteru.

„Najoštrije osuđujem samovoljno zauzimanje od strane režima opština… izabranih narodnim glasanjem i zahtevam bezbednost i sigurnost njihovih zvaničnika i gradonačelnika“, dodala je ona.

Nikaragvanska vlada i policijske snage nisu odmah odgovorile na Rojtersov zahtev za komentar.

CkL je stavljen van zakona 2021. pre predsedničkih izbora na kojima je predsednik Danijel Ortega ponovo izabran na još jedan petogodišnji mandat na glasanju koje je međunarodna zajednica ocenila kao lažnu, ali su opštine koje je stranka već vodila i dalje u njihovim rukama do sada .

Tokom izborne sezone prošle godine, opozicioni kandidati su uhapšeni, a nekima je od tada suđeno za izdaju.

Predstojeće opštinske izbore u novembru lideri CkL-a, koji se nalaze u egzilu, osudili su kao „farsu“ zbog nedostatka opozicionih partija.