Nigerija suspendovala Tviter zbog brisanja objave predsednika

Nigerija suspendovala Tviter zbog brisanja objave predsednika

Nigerija je na neodređeno zabranila Tviter, dva dana nakon što je ta društvena mreža uklonila objavu nigerijskog predsednika Mumeda Buharija u kojoj je zapretio da će kazniti lokalne secesioniste, prenosi Rojters.

Ministar informacija Lai Mohamed rekao je da je vlada tako postupila zbog „upornog korišćenja platforme za aktivnosti koje su u stanju da potkopaju korporativno postojanje Nigerije“.

Mohamed nije precizirao u kakvom će obliku biti suspenzija niti je dao više detalja. Ministarstvo na čijem je čelu, takođe, je na Tviteru najavilo suspendovanje Tvitera .

„Sačekajte i vidite kako će se stvari odvijati“, rekao je pomoćnik ministra za Rojters na pitanje o detaljima suspenzije.

Od ranih jutarnjih sati u subotu Tviter je bi nedostupan sa mreža određenih mobilnih operatera, ali su aplikacija i sajt radile u Lagosu i Abudži.

Tviter istražuje „duboko zabrinjavajuću“ obustavu rada od strane nigerijske vlade i „pružiće više informacija kada saznamo više“, navodi se u saopštenju kompanije.

U sredu je američka tehnološka kompanija rekla da je Buharijev post u kom navodno preti kažnjavanjem grupa optuženih za napade na vladine zgrade kršio Tviterovu politiku „nasilničkog ponašanja“.