Američki senator: NATO bi trebalo da izbaci članove koji plaćaju nedovoljno

Američki senator: NATO bi trebalo da izbaci članove koji plaćaju nedovoljno

Američki senator Lindzi Grejem predložio je izbacivanje zemalja iz vojnog bloka predvođenog SAD ako njihov budžet za odbranu ne ispunjava kriterijume potrošnje bloka, ponavljajući niz kontroverznih izjava koje je nedavno dao bivši predsednik Donald Tramp.

Investicione smernice NATO-a predviđaju da se zemlje članice obavežu na najmanje 2 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što prema Grejemu, ne prati 19 od 31 članice. Govoreći za CBS Nevs u nedelju, Grejem je rekao da se slaže sa Trampom, koji insistira na tome da sve „NATO zemlje“ treba da plate „svoje račune“ ili da im se na drugi način uskrati vojna zaštita.

„Predsednik Tramp je u pravu što želi da zemlje NATO-a ispune svoju obavezu od 2 odsto. Moramo to da pretvorimo u obavezu koja nešto znači“, rekao je poslanik i dodao da želi „sistem u kojem, ako ne platiš, te izbace“.

„Veliki sam fan NATO-a. Ali na stolu je ostalo 70 do 80 milijardi dolara. Ako ste u NATO-u, platite 2 odsto“, objasnio je on.

Donald Tramp, koji je trenutno u vođstvu za republikansku predsedničku nominaciju uoči glasanja u novembru, bio je vatreni kritičar vojnog bloka predvođenog SAD nazivajući ga „zastarelim“ i tvrdeći da se države članice „smeju gluposti Sjedinjenih Država Države” za povlačenje težine kada je reč o potrošnji na Ukrajinu. Prošle nedelje je rekao da neće braniti „delinkventne“ članice NATO-a i da će „ohrabriti“ Rusiju da napadne nacije koje ne plate.