Broj putnika na aerodromu u Dubaiju nadmašio pretpandemijske nivoe, dostigao rekordne visine u 2023

Broj putnika na aerodromu u Dubaiju nadmašio pretpandemijske nivoe, dostigao rekordne visine u 2023

Broj putnika koji lete preko Međunarodnog aerodroma u Dubaiju, najprometnijeg na svetu za međunarodna putovanja, porastao je prošle godine iznad ukupnog broja za 2019. godinu, neposredno pre nego što je pandemija koronavirusa prizemljila globalnu avijaciju.

Prema najnovijim podacima objavljenim od strane Dubai Airports, aerodrom je zabeležio impresivnih 86,9 miliona putnika tokom 2023. godine, nadmašujući pretpandemijske nivoe i približavajući se rekordnim visinama zabeleženim 2018. godine.

Generalni direktor Dubai Airports, Pol Grifits, istakao je ovaj značajan rast u ponedeljak na državnoj radio stanici Dubai Eie. On je naglasio da je ova impresivna cifra odražava ne samo oporavak avio-industrije, već i jačanje turizma u gradu-državi Dubaiju.

Napori za obnovu turizma, podržani ranim otvaranjem za turiste tokom pandemije, pokazali su se uspešnima, navodi se u izveštaju. Atraktivnosti poput Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, i luksuznog hotela Burj Al-Arab, privukle su veliki broj posetilaca i putnika u tranzitu iz salona aerodroma.

Iako su standardne destinacije poput Indije, Saudijske Arabije, Ujedinjenog Kraljevstva i Pakistana glavni pokretači putničkog saobraćaja, Dubai je ostao atraktivan i za ruske putnike, budući da je jedno od retkih mesta koje su ostala otvorena za Ruse tokom sukoba Moskve i Kijeva.

Predviđanja za 2024. godinu sugerišu dalji rast, s procenom da će aerodrom opsluživati čak 88,8 miliona putnika. Ovo će postaviti dodatni pritisak na infrastrukturu aerodroma koja je već dosegla rekordne brojke u broju poletanja i sletanja aviona.

Iako Dubai poseduje drugi aerodrom, Al Maktum International Airport u Dubai World Centralu, koji je uglavnom namenjen teretnim i privatnim letovima, glavni Međunarodni aerodrom Dubai ostaje epicentar globalnog putničkog saobraćaja, povezujući se sa 262 destinacije u 104 zemlje širom sveta preko više od 100 međunarodnih prevoznika.