Moderna traži odobrenje FDA za vakcinu protiv Omikrona

Moderna traži odobrenje FDA za vakcinu protiv Omikrona

Moderna Inc saopštila je u petak da je zatražila odobrenje SAD za upotrebu vakcine protiv COVID-a koja cilja Omicron kod adolescenata i dece, prenosi Rojters.

Kompanija traži dozvolu za hitnu upotrebu svoje ažurirane vakcine u dve starosne grupe – adolescenti od 12 do 17 godina i deca od šest do 11 godina.

Očekuje se da će aplikacija za dvovalentnu vakcinu za decu uzrasta od šest meseci do šest godina biti završena kasnije ove godine, navela je kompanija u tvitu.

Ranije ove nedelje, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da očekuju da će pojačivači vakcine protiv COVID-19 koji ciljaju cirkulišuće varijante virusa biti dostupni za decu uzrasta od 5-11 godina do sredine oktobra.

Moderna mRNA-1273.222, bivalentna injekcija za pojačavanje, sadrži dominantne varijante BA.4/BA.5 zajedno sa originalnim sojem koronavirusa.

Ažurirana vakcina je već odobrena za odrasle, dok je konkurentska Fajzerova bivalentna vakcina odobrena kao doza doza za decu stariju od 12 godina.

Američka vlada je naručila više od 170 miliona ažuriranih vakcina za pojačanje vakcine za ovu jesen, i saopštila je u utorak da je poslala preko 25 miliona doza za distribuciju.