Rodžer Federer se oprostio od Nadala u poslednjem meču

Rodžer Federer se oprostio od Nadala u poslednjem meču

LONDON – Federer se u petak uveče opraštao od poslednjeg takmičenja pre nego što se povukao u penziju u 41. godini nakon sjajne karijere koja je uključivala 20 grend slem titula i ulogu državnika u tenisu. Igrao je meč dublova zajedno sa svojim rivalom Rafaelom Nadalom za tim Evrope u Lejver kupu protiv Frensis Tiafoa i Džeka Soka iz tima sveta, preneo je Asošijejted pres.

„Za mene lično, (bilo je) tužno u prvom trenutku, kada sam zaključio da je to najbolja odluka“, rekao je Federer u intervjuu za Asošijeted pres ove nedelje o svojim emocijama kada je shvatio da je vreme da ode. . „U početku sam to nekako držao, a onda sam se borio. Ali mogao sam da osetim bol.”

Rekao je da želi da ovo više liči na zabavu nego na sahranu, a publika je prihvatila petak, dižući se na glasne i duge ovacije kada su Federer i Nadal — svaki nosio belu bandanu, plavu košulju i bele šortsove — izašli zajedno iz tunel koji vodi ka crnom terenu za poslednji meč prvog dana trodnevnog timskog takmičenja u O2 Areni. Gledaoci su ostali na nogama skoro 10 minuta, tokom zagrevanja pre meča, držeći uvis kamere telefona kako bi uhvatili trenutak.

Nekoliko sati ranije, Federer je tvitovao: „Učinio sam ovo hiljadama puta, ali ovaj se oseća drugačije. Hvala svima koji dolaze večeras.”

Došli su spremni da urlaju za njega, neki sa švajcarskim zastavama, neki sa domaćim natpisima, a oglasili su se zvučnim zidom kada je Federer izveo forhend volej vinera na drugom poenu meča. Slične reakcije stigle su samo na najavu glavnog sudije pre trećeg gema — „Rodžer Federer da servira“ — i kada je taj gem zatvorio sa pobednikom servisa od 117 mph.

Federer je prošle nedelje najavio da će Lejver kup, koji je osnovala njegova menadžerska kompanija, biti njegov poslednji događaj pre odlaska u penziju, a zatim je jasno stavio do znanja da će duel biti njegov poslednji meč. Njegovo hirurški sanirano desno koleno — poslednja od tri operacije usledila je ubrzo nakon poraza u četvrtfinalu Vimbldona u julu 2021. godine, koji će biti njegov poslednji zvanični meč u singlu — nije u stanju da mu dozvoli da nastavi.

Dubl zahteva daleko manje kretanja i pokrivenost terena, naravno, tako da je stres na njegovom kolenu bio ograničen u petak. Federer je pokazao tragove svog starog duha, naravno, i rđe, kako se i očekivalo.

Bilo je nekoliko ranih forhenda koji su jedrili nekoliko stopa. Postojao je i forhend koji je klizio tačno između Soka i Tiafoa i delovao je previše božanstveno da bi bilo istinito – i, ispostavilo se, bio je: Lopta je prošla kroz procep ispod trake mreže i tako je poen oduzet Federeru i Nadalu. Trenutak lakoće usledio je kasnije u prvom setu, koji su Federer i Nadal postigli rezultatom 6-4, kada se dva velikana igre nisu mogla čuti između poena. Federer se vratio sa mreže na osnovnu liniju da se konsultuje sa Nadalom, a zatim je pokazao na njegovo uvo da bi pokazao navijačima u čemu je problem.

Kada je bilo pauza u akciji tokom mečeva pre njegovog, Federer je odlutao do tribina i davao autogram za autogramom — na programima, teniskim lopticama, šta god mu je gledaocima gurnulo.

„Publika je bila napeta“, rekao je Sok nakon što je u petak popodne izgubio u prvom meču u singlu od dvostrukog vicešampiona na grend slem turnirima 2022. Kaspera Ruuda 6-4, 5-7, 10-7. „Mogu samo da zamislim kako će biti do kraja vikenda. I očigledno večeras sa… dva ‘KOZLA’ koja igraju zajedno.“

Drugi meč je nakratko prekinut kada je demonstrant za zaštitu životne sredine izašao na teren i zapalio deo površine za igru i zapalio mu ruku pre nego što su ga čuvari odneli.

„Nikada mi se ovakav incident nije dogodio na terenu“, rekao je Stefanos Cicipas, koji je pobedio Dijega Švarcmana sa 6-2, 6-1 i doveo tim Evrope u prednost sa 2-0.

Neposredno pre početka meča Ruud protiv Soka, Federer je ustao sa crnog kauča pored bočne linije i prišao da ga potapše po ramenu. Tokom noćnog meča u singlu, u kojem je Aleks de Minaur pobedio Endija Mareja sa 5-7, 6-3, 10-7 i smanjio zaostatak Svetskog tima na 2-1, i Federer i 22-struki veliki šampion Nadal dali su savete za trenere.

Pošto su počeli da igraju ubrzo nakon završetka Marejevog poraza, Federer i Nadal su deo toga gledali zajedno na TV-u u sobi u areni, čekajući svoj red.

Oni koji su imali sreće da imaju karte dolazili su sa svih strana, nije bilo prevelike udaljenosti za putovanje, nije bilo prevelikih troškova.

Lejver kup, koji je u svom petom izdanju, osnovala je Federerova menadžerska kompanija i koristi format koji se prilično razlikuje od standardnog turnira. Tako da pobeda za njega i Nadala ne bi značila prolazak u drugi krug.

Svim igračima će nedostajati, rekao je Ruud.

„Rodžer je jednorog u našem sportu“, rekao je Cicipas ove nedelje. „Ima svo moje poštovanje, svo moje poštovanje za ono što je danas ponudio tenisu. To je nešto što, sigurno, neće biti zaboravljeno hiljadama godina. On ima tu harizmu, čistoću i auru oko sebe koja ga je učinila nekako nepobedivim dok je bio na terenu.”

Tijafoov stav o Federeru bio je sličan: „Mislim da nećemo videti drugog momka kao što je Rodžer, način na koji je igrao i gracioznost sa kojom je to uradio, i ko je on kao pojedinac.

Poslednje ura dolazi nakon ukupno 103 titule na nivou turneje u Federerovom značajnom rezimeu i 1.251 pobede u singl mečevima, obe druge posle Džimija Konorsa u Open eri, koja je počela 1968. Federerov rekord uključuje da je najstariji broj 1 u Istorija ATP rang-liste — vratio se na prvo mesto na 36. mestu 2018. — i većinu uzastopnih nedelja tamo (njegovu ukupnu nedeljnu ocenu je nadmašio Novak Đoković).

Na vrhuncu svojih moći, Federer se pojavio u rekordnih 10 uzastopnih grend slem finala, pobedivši u osam, od 2005-07. Prati ga do 2010. godine i stigao je do 18 od 19 velikih finala.

Više od brojeva, ljudi će pamtiti taj moćni forhend, bekhend jednom rukom i besprekoran rad nogu, spektakularno efikasan servis i želju da se dođe do mreže, spremnost da ponovo osmisli aspekte svoje igre i — deo na koji je najponosiviji — neobičnu dugovečnost . Zatim, tu je i njegova ličnost daleko od suda.

Sve je to deo razloga zašto je istina u petak bila da je konačni pobednik Federer-Nadal protiv Tiafoe-Socka, rezultat, statistika – ništa od toga ne bi bilo važno, sve je bilo potpuno van svrhe. Dan je, ipak, bio o samom ispraćaju. Ili, još bolje, oproštaj: Federer tenisu, navijačima, njegovim kolegama. I, naravno, svaki od tih entiteta se oprašta od Federera.