Meksiko će produžiti prisustvo vojske na ulici do 2029

Meksiko će produžiti prisustvo vojske na ulici do 2029

MEKSIKO SITI – Donji dom Kongresa Meksika u sredu je izglasao da se vojska zadrži na ulicama zemlje još pet godina, što je izazvalo strahove u vezi sa predsednikovim naporima da militarizuje javnu bezbednost, prenosi Rojters.

To je drugi podsticaj vojnoj moći ovog meseca, nakon što je gornji dom prošle nedelje odobrio da se vojsci da kontrola nad Nacionalnom gardom, vojnom policijom stvorenom 2019.

Novi predlog za raspoređivanje vojske, odobren sa 335 glasova za i 152 protiv, trebalo je da istekne 2024. godine, ali će se sada nastaviti do 2029. godine.

Ovaj potez usledio je nakon izbijanja kartelnog nasilja širom zemlje, sa najmanje 20 prodavnica zapaljenih u noći nemira u centralnim državama Gvanahuato i Halisko prošlog meseca.

Ignasio Mier, koordinator donjeg doma vladajuće partije Morena, rekao je da će nastavak prisustva vojske na ulicama „garantovati bezbednost porodica“ i nastojati da se „povrati mir i spokojstvo“.

Međutim, opozicionar Horhe Romero bio je među kritičarima koji su rekli da je to politički potez.

„Nije u interesu ove vlade da ima civilnu policiju. Ono što je u interesu je da militarizuje bezbednost građana“, rekao je Romero.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador obećao je da će vratiti vojsku u njihove kasarne dok se kandidovao za funkciju 2018. godine, ali je kasnije rekao da se predomislio zbog potrebe da se uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom.

Dok vojska ima veliko odobravanje među Meksikancima, blizu 80 odsto prema nekim anketama, bila je umešana u nekoliko slučajeva navodnih kršenja i kršenja ljudskih prava.

Različita tela, uključujući Ujedinjene nacije, rekli su da bi povećanje moći vojske u Meksiku moglo da izazove više kršenja ljudskih prava i predstavlja korak unazad za javnu bezbednost.

Lopez Obrador se nedavno pohvalio da je smanjio mesečni broj ubistava, ali je njegov šestogodišnji mandat (2018-2024) i dalje najnasilniji u modernoj istoriji Meksika.

U narednim danima, novi predlog će biti pomeren na konačno odobrenje u Senatu, gde Morena i njeni saveznici imaju većinu potrebnu za usvajanje zakona.