Meksički predsednik kritikovao UN

Meksički predsednik kritikovao UN

MEKSIKO SITI – Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je u ponedeljak da će njegova vlada Ujedinjenim nacijama predstaviti plan za okončanje ruskog rata u Ukrajini, nekoliko trenutaka nakon što je kritikovala svetsko telo i pozvala na njegovu reformu, piše Rojters.

Lopez Obrador, koji objašnjava vrline neintervencionističke spoljne politike, rekao je da njegov plan uključuje stvaranje „komiteta za posredovanje“ koji uključuje indijskog premijera Narendra Modija, generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša i papu Franju.

Modi je u maju pozvao na prekid vatre u Ukrajini i mirovne pregovore između vlade Kijeva i Rusije, koja je izvršila invaziju na svog suseda 24. februara.

Prema planu Lopeza Obradora, posrednici bi odmah započeli razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi postigli „primirje od najmanje pet godina“.

Plan je bio oskudan u pogledu drugih detalja, ali je Lopez Obrador rekao na redovnoj konferenciji za novinare da će o tome dalje razgovarati u govoru koji slavi nezavisnost Meksika u petak.

„Govoriću o miru u svetu i o stavu Meksika o ratu u Rusiji i Ukrajini, i izneću predlog Ujedinjenim nacijama za postizanje mira“, rekao je Lopez Obrador.

Rat je raselio milione, ubio hiljade civila i ostavio gradove, mjesta i sela u ruševinama.

Meksički lider je predstavio svoju ideju o uključivanju šefa UN Gutereša u svoj mirovni plan nekoliko dana nakon što je prkosno odbacio kritike njegove bezbednosne politike od strane domaćih protivnika i UN-a nakon glasanja u Kongresu da se vojsci da kontrola nad nacionalnom gardom koju predvode civili.

Lopez Obrador je u ponedeljak opisao Ujedinjene nacije, zajedno sa Organizacijom američkih država sa sedištem u Vašingtonu, kao „navodne branioce“ ljudskih prava, rekavši da koštaju previše, da ne daju rezultate i da ih je potrebno reformisati.

„A kad kažem mnogo koštaju: to je da zarađuju u dolarima i jedva se oznoje, ne rade i morate da im platite i kao da su nedodirljivi, osećaju se kao članovi svetske vlade. “

Očekuje se da će meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard predstaviti mirovni plan na godišnjoj Generalnoj skupštini UN sledeće nedelje u Njujorku.