Mediji: Lideri EU spremni da zabrane izvoz vakcina, podeljeni oko pasoša

Mediji: Lideri EU spremni da zabrane izvoz vakcina, podeljeni oko pasoša

Lideri Evropske unije smatraju da treba zabraniti izvoz vakcina iz Evrope i postaviti ultimatum nepouzdanim proizvođačima, jer je u zemljama članicama do sada vakcinisano samo šest odsto stanovnika, za razliku od drugih zemalja, gde je taj procenat daleko veći.

Zabranu izvoza vakcina su već uvele SAD i Velika Britanija, a zaključak lidera Italije, Francuske, Nemačke i još nekih članica EU na upravo održanom zasedanju je bio da „ako se nema kud, takođe mora da se se odustane od moralne obaveze da vakcinu dostavljaju zemljama širom sveta“, javili su mediji u EU.

Istovremeno se u EU rasplamsala rasprava da li treba uvesti „kovid pasoše“ ili digitalno uverenje o dobijenoj vakcini, odnosno imunitetu posle preležane zaraze koronavirusom i odlučeno je da Evropska komisija do kraja marta podnese stručan predlog o tome.

Budući da je to pitanje itekako važno za funkcionisanje privrede, ustanova i života građana, razumljivo je da su zemlje koje imaju velike prihode od turizma, kao što su Grčka, Španija, Italija i Malta, najglasnije zahtevale da se što pre uvede „pasoš“ ili potvrda.

Nedoumica oko „pasoša“ je zasad velika i francuski predsednik Emanuel Makron je partnerima u EU predočio da se građaninu Unije ne može reći da mu je zabranjen ulazak u drugu članicu EU jer nema „pasoš“, već mora postojati i mogućnost da uradi test ili nešto drugo.

A i pitanje je, rekli su Makron i još neki evropski lideri, kada će i šta znati o dužini i zaštiti, delotvornosti primljenih vakcina.