Lavrov: Zapad sklon da uvede sankcije zemlji koja je iritantna, Kina moguća meta

Lavrov: Zapad sklon da uvede sankcije zemlji koja je iritantna, Kina moguća meta

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad sklon da uvede sankcije bilo kojoj zemlji koja je na neki način iritantna, te da bi Kina mogla da bude sledeća na listi.

„Uopšte ne sumnjam da će, ako bude potrebno, učiniti isto bilo kojoj drugoj zemlji, koja ih na neki način iritira. Već sam spomenuo Kinu kao njihovu moguću sledeću metu“, rekao je Lavrov, obraćajući se pripadnicima diplomatskog kora akreditovanog u etiopskoj prestonici Adis Abebi.

Istakavši da je Kina svetska ekonomija broj jedan i da to svi priznaju, Lavrov je naveo da je Kina primer kako Amerikanci zaista pristupaju poštenoj konkurenciji.

„Kina je postigla ove rezultate delujući na osnovu pravila koja je prethodno postavio Zapad – Međunarodni monetarni fond, Svetska banka, Svetska trgovinska organizacija, regulativa u vezi sa rešavanjem sporova i pitanja konkurencije. Kina je prihvatila sva ova pravila da bi podstakla svoju ekonomiju“, konstatovao je Lavrov.

On je dodao je Kina sada uspela da trijumfuje nad Zapadom kada je reč o ekonomiji.

„Već nekoliko godina američki ministar finansija i drugi zvaničnici počeli su da govore o reformi institucija Breton Vudsa i o reformi STO i da takve reforme moraju da vode SAD i Evropa bez ikakvih mešanja treće strane u izradu novih propisa“, konstatovao je Lavrov, prenio je TASS.