Kosovo priprema kandidaturu za članstvo u EU

Kosovo priprema kandidaturu za članstvo u EU

Kosovo će podneti zahtev za članstvo u EU do kraja ove godine, izjavila je u utorak ministarka inostranih poslova Donika Gervala. EU je poslednjih nedelja preuzela četiri nove zemlje kao kandidate.

„Smatramo da Kosovo ispunjava sve preduslove za dobijanje zvaničnog statusa kandidata i stoga ćemo do kraja godine izabrati odgovarajući trenutak kada ćemo i formalno podneti ovaj zahtev“, rekao je Gervala na konferenciji za novinare .

Ministarka je dodala da je Kosovo već implementiralo veći deo okvira EU za stabilizaciju i slobodnu trgovinu na Balkanu i da očekuje da će odvojena aplikacija za članstvo u Savetu Evrope biti brzo obrađena, jer teritorija „ispunjava sve preduslove u pogledu zakonodavstva, ljudskih prava, demokratskih standarda i vladavine prava.”

Gervalina najava dolazi dva meseca nakon što je premijer samoproglašene republike Aljbin Kurti rekao publici u SAD da će podneti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine. Međutim, dok Kurti ima podršku Vašingtona, mogao bi se suočiti sa oštrom opozicijom u Evropi.

Kosovo ne priznaju ni Kipar, ni Grčka, ni Rumunija, ni Slovačka, ni Španija, koje ga svi smatraju pokrajinom Srbije. Kosovo je okupirao NATO tokom 78-dnevnog vazdušnog rata bloka protiv Srbije 1999. i proglasio nezavisnost 2008. Pored tih pet zemalja EU, nezavisnost Kosova ne priznaju ni Rusija, ni Kina, ni sama Srbija.

Nepriznavanje je ključno, jer je za otvaranje pristupnih pregovora potrebna jednoglasna podrška svih 27 država članica EU.

EU je započela program proširenja nakon ruske vojne operacije u Ukrajini. Blok je prošlog meseca dodelio status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a prošle nedelje je otvorio pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Kosovo će biti poslednja od šest zemalja Zapadnog Balkana koja će se prijaviti kada podnese svoj predlog za članstvo.

Aplikacija je prvi korak u dugom procesu, tokom kojeg potencijalni član mora da obezbedi da svoje nacionalno zakonodavstvo bude usklađeno sa pravom EU, dok Evropska komisija ocenjuje sve, od njenog ekonomskog učinka do ekoloških propisa i poljoprivrednih praksi.

Korupcija se takođe mora obuzdati, a s obzirom da je Kosovo na 87. mestu na „Indeksu percepcije korupcije“ Transparensi internešenela za 2021., stavljajući ga između Maroka i Gvajane, Kurtijeva vlada ima borbu da dovede institucije teritorije na standarde EU. Albanija, Moldavija i Ukrajina, međutim, imaju niže rezultate.

Neposredno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapretio je da će izdati „snažan i ozbiljan odgovor“ ako Kosovo krene dalje sa njegovom primenom. „Verujte mi, pokazaćemo zube“, rekao je on u izjavi za javnost upućenoj Prištini u maju.