Ključne stvari koje treba znati o virtuelnom obraćanju Zelenskog članovima američkog Kongresa u sredu

Ključne stvari koje treba znati o virtuelnom obraćanju Zelenskog članovima američkog Kongresa u sredu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski će u sredu održati virtuelno obraćanje članovima američkog Kongresa.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider većine u Senatu Čak Šumer najavili su ove primedbe ranije ove nedelje, rekavši da „dok rat besni u Ukrajini, sa velikim poštovanjem i divljenjem prema ukrajinskom narodu pozivamo sve članove Predstavničkog doma i Senata“ da prisustvovati virtuelnoj adresi u 9 ujutro po istočnom vremenu.

Među američkim zakonodavcima postoji široka dvostranačka podrška za pomoć Ukrajini, a samo prošle nedelje, Kongres je odobrio paket hitne pomoći sa 13,6 milijardi dolara humanitarne, odbrambene i ekonomske pomoći zahvaćenoj zemlji. Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakon u utorak.

Prema novom pismu upućenom Bajdenskoj administraciji u utorak, najviši republikanci u Predstavničkom domu i Senatu takođe pozivaju administraciju da Ukrajini obezbedi sisteme protivvazdušne odbrane sovjetske i ruske proizvodnje kako bi pomogla u odbrani od ruske invazije.

Zelenski je nedavno pritiskao Bajdena tokom njihovog poslednjeg poziva na dodatne sankcije kako bi dodatno stisnuli Rusiju, saznaje CNN. Prema više izvora upoznatih sa pozivom, Zelenski je posebno tražio od Bajdena dalje napore da odseče Rusiju od međunarodne trgovine i da nastavi da cilja na rusku elitu, pošto su SAD nastavile da dodaju još oligarha i njihovih porodica na svoju listu sankcija. Zelenski je tokom razgovora pomenuo i zatvaranje pristupa Rusiji međunarodnim plovnim putevima.

U svom pismu poslanicima, Pelosi i Šumer su ponovo potvrdili podršku SAD Ukrajini usred rata.

„Kongres ostaje nepokolebljiv u našoj posvećenosti podršci Ukrajini dok se suočavaju sa (ruskog predsednika Vladimira) Putinovom okrutnom i dijaboličnom agresijom, i donošenju zakona koji bi osakatili i izolovali rusku ekonomiju, kao i pružili humanitarnu, bezbednosnu i ekonomsku pomoć Ukrajini. oni su napisali.

Dvojica najviših kongresnih demokrata rekli su da se „raduju privilegiji da pozdrave“ obraćanje Zelenskog Kongresu i „da prenesu našu podršku narodu Ukrajine dok hrabro brane demokratiju“.

U odvojenom govoru u sredu: Bajden planira da detaljno iznese američku pomoć Ukrajini, nekoliko sati nakon što se očekuje da će ukrajinski predsednik u svom govoru Kongresu izneti nove zahteve za pomoć.

Zelenski će verovatno uputiti nove pozive na korake kao što je zona zabranjenih letova i pomoći u nabavci borbenih aviona u svom obraćanju poslanicima. Bajden je odbacio te korake kao potencijalno uvlačenje SAD u sukob sa Rusijom, sugerišući da bi to moglo da počne Treći svetski rat.

Ali on namerava da demonstrira podršku koju SAD pružaju i to će detaljno izneti u govoru u sredu, kaže Bela kuća.

Bajden se osvrnuo na govor u utorak: „Sutra ću imati mnogo više da kažem o ovome“, rekao je kada je potpisao račun o potrošnji.

Govoreći na CNN-u, zamenica državnog sekretara Vendi Šerman rekla je da će Bajden govoriti „o bezbednosnoj pomoći koju smo pružili, koju pružamo, koja je bez premca u količinama. Protivtenkovska, protivavionska, protivoklopna, sve vrste podršku koju su Ukrajinci tražili“.