Kina plovi glavnim brodom pored Tajvana uoči pregovora sa SAD

Kina plovi glavnim brodom pored Tajvana uoči pregovora sa SAD

Peking kaže da je putovanje nosača aviona bilo rutinsko i nije povezano sa telefonskim pozivom Bajdena-Sija.

Samo nekoliko sati pre zakazanog telefonskog razgovora između američkog predsednika Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, Kina je plovila svojim nosačem aviona Šandong kroz Tajvanski moreuz. Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu, međutim, kaže da njih dvoje nisu povezani i da su zapadni mediji previše „osetljivi“ po tom pitanju.

„Šandong“ je bio u pratnji još jednog kineskog površinskog broda i prošao je moreuz oko 12 sati pre poziva Bajden-Si, preneo je Rojters u petak pozivajući se na anonimni izvor. Navodno ga je iz daljine pratio USS Ralph Johnson, razarač vođenih raketa klase Arleigh Burke američke mornarice.

Fotografija avioprevoznika, koju je snimio putnik na komercijalnom letu kako prolazi iznad glave, obišla je društvene mreže. Prikazuje Šandong bez aviona na njenoj palubi.

Kineski nosač aviona Šandong danas u Tajvanskom moreuzu. Fotografija Meteo Ra sa leta B7 8915, Kaosjung za Kinmen. pic.tvitter.com/K6zr9JIeSS
— Upozorenje 5 (@alert5) 18. mart 2022

Upitan o vremenu tranzita, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je Rojtersu u petak da „nije upoznat sa konkretnom situacijom“.

„Siguran sam da nosač aviona ima rutinske aranžmane za obuku“, dodao je Zhao. „Ne treba ovo povezivati sa komunikacijom između kineskih i američkih šefova država. Možda ste osetljivi, a ne Tajvanski moreuz.”

Bajden je proveo skoro dva sata u razgovoru sa Sijem, između ostalog obraćajući se na razlike između Vašingtona i Pekinga oko Tajvana. Ostrvom su vladali nacionalisti koje podržavaju SAD i koji su pobegli sa kopna nakon poraza u kineskom građanskom ratu 1949. godine. Peking ga smatra kineskom teritorijom i insistira na svojoj mirnoj reintegraciji, protestujući zbog nedavnog povećanja prodaje američkog oružja Tajpeju.

Jedna od glavnih tačaka dnevnog reda, prema Beloj kući i Stejt departmentu, bio je zahtev SAD da Kina osudi Rusiju zbog sukoba u Ukrajini i pristane da se pridržava sankcija koje predvode SAD, što je Peking odbacio.

Ni kinesko ministarstvo odbrane ni mornarica Narodnooslobodilačke vojske nisu dali nikakve zvanične izjave o putovanju Šandonga. Kinesko izdanje Global Times je citiralo komandanta PLAN-a koji je rekao da se prevoznik „verovatno“ vraća u brodogradilišta u Dalijanu na održavanje, i da samo ide najkraćim putem kući.

Prevoznik je ranije više puta prošao kroz moreuz, dva puta 2019. i ponovo u decembru 2020.

Nazvan po provinciji u srcu koja je bila rodno mesto Konfučija, Šandong je prvi kineski nosač aviona domaće proizvodnje, pušten u rad 2019. Kao šablon za dizajn PLAN je koristio Liaoning, nedovršeni sovjetski brod klase Kuznjecov koji je Peking kupio nedovršena iz Ukrajine 1990-ih i puštena u rad 2012. godine.