Ekskluzivno: Abramovič je direktoru Čelsija predao kontrolu nad firmom na dan invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci

Ekskluzivno: Abramovič je direktoru Čelsija predao kontrolu nad firmom na dan invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci

Ruski biznismen Roman Abramovič preneo je kompaniju koju je kontrolisao sa desetinama miliona dolara investicija na direktora engleskog fudbalskog kluba Čelsi na dan kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, pokazuju korporativni dosijei Velike Britanije.

To je bio drugi put da je vlasnik Čelsija Abramovič prebacio imovinu bliskom saradniku pre nego što su mu Britanija i Evropska unija ovog meseca uvele sankcije.

Nakon što je Britanija u početku bila sporija od Sjedinjenih Država i Evropske unije u uvođenju sankcija nakon invazije 24. februara, britanski poslanici su se požalili da vlada daje vremena oligarsima da izbace svoju imovinu iz zemlje pre nego što budu objavljena bilo kakva ograničenja.

Abramovič nije odgovorio na zahteve za komentar ostavljene Čelsiju i njegovom portparolu. Portparol britanske vlade nije odgovorio na zahtev za komentar.

Abramovič, 55, postao je jedan od najmoćnijih ruskih preduzetnika uglavnom iz nafte i aluminijuma tokom haotičnih posledica raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Forbes je prošlog meseca ocenio njegovu neto vrednost na više od 13 milijardi dolara.

Britanija i EU uvele su sankcije poput zamrzavanja sredstava Abramoviču i stotinama ruskih pojedinaca i entiteta, ciljajući na ljude optužene da podržavaju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Abramovič je negirao da ima bliske veze sa Putinom.

Rojtersova analiza korporativnih podnesaka u Londonu i Amsterdamu pokazala je da je Abramovič ranije bio naveden kao „pravopravni vlasnik“ kiparske kompanije Ervington Investments Limited. Kompanija je investirala u najmanje osam firmi, uključujući i najveći ruski pretraživač Iandek, pokazuju podaci.

Dana 24. februara, Judžin Tenenbaum, direktor Čelsija, koji je na klupskom sajtu opisan kao jedan od Abramovičevih „najbližih saradnika“, preuzeo je punu kontrolu nad Ervingtonom, navodi se u podnesku Londonskoj berzi. Ni Britanija, ni EU ni SAD nisu uvele sankcije Tenenbaumu.

Tenenbaum je u izjavi Rojtersu rekao da je njegova kompanija kupila Ervington Investments od trusta čiji su Abramovič i njegova deca ranije bili korisnici. Rekao je da je kupovina od trusta, pod nazivom Norma Investments, bila u skladu sa zakonima i propisima. Tenenbaum je odbio da kaže koliko je platio za ulog.

„Ervington je kompanija sa kojom sarađujem dugi niz godina“, rekao je on. „Dobro poznajem investicije i zaposlene kompanije, a kupovina Ervingtona mi pruža priliku da nastavim da radim sa ovim poslom, pod mojom kontrolom i za moju i dobrobit zaposlenih.“

KRETANJA IMOVINE

Advokati sa sedištem u Londonu rekli su da taj potez znači da imovina koju drži Ervington neće biti predmet zamrzavanja druge Abramovičeve imovine.

Abramovič je prepustio kontrolu nad dve kompanije poslovnim saradnicima od početka rata, prema korporativnim dokumentima.

Takođe, prvog dana ruskog napada na Ukrajinu, koji Moskva naziva specijalnom operacijom, Abramovič je premestio Norma Investments kod drugog saradnika, Davida Davidoviča, pokazali su korporativni dosijei u Velikoj Britaniji. Prenos Norme je prvi izvestio Vall Street Journal i potvrđen je u podnescima.

Rojters nije uspeo da odmah kontaktira Davidoviča za komentar.

Britanija je uvela sankcije Abramoviču 10. marta, rekavši da je profitirao od transakcija sa ruskom vladom i posebnih poreskih olakšica.

Britanska vlada je saopštila da bi Evraz, čeličana u kojoj je Abramovič najveći akcionar, mogla da doprinese ratu protiv Ukrajine i snabdeva čelikom za ruske tenkove. Evraz je to demantovao, rekavši da samo snabdeva čelikom sektor infrastrukture i građevinarstva.

Britanska vlada nije sankcionisala Evraz. Britanska Uprava za finansijsku kontrolu suspendovala je njene akcije koje se nalaze na londonskoj berzi nakon što je Abramovič sankcionisan. Tenenbaum je bio među 10 članova odbora Evraza koji su dali ostavku 11. marta zbog Abramovičevih sankcija, saopštila je kompanija.

Abramovič je 2. marta stavio aktuelnog šampiona Evrope Čelsi na prodaju, ali nakon najave sankcija, klub je dobio posebnu licencu i sada je pod efektivnom kontrolom britanske vlade.

Nekoliko potencijalnih kupaca Čelsija potvrdilo je interesovanje, a rok za prvi krug ponuda je petak.

Tenenbaum (57) rođen je u Ukrajini kada je bila deo Sovjetskog Saveza i u upravnom odboru Čelsija je 19 godina. Prethodno je bio šef korporativnih finansija u Sibnjeftu, naftnoj kompaniji koju je 2006. godine prodao Abramovič.

Tenenbaum je u svojoj izjavi rekao da se ne slaže sa načinom na koji je Abramovič javno okarakterisan. Britanska vlada je kada je sankcionisala Abramoviča rekla da je on decenijama bio blizak Putinov saveznik.

„Nadam se da će nepravedne mere koje su nametnute gospodinu Abramoviču biti ponovo procenjene“, rekao je on. „Nažalost, kao britanski državljanin i zbog novih propisa, nisam u mogućnosti da nastavim da radim sa njim lično.

Ervington je služio kao investiciono sredstvo za Abramoviča najmanje osam godina. Bio je među investitorima koji su uložili 600 miliona dolara u Iandek 2020. i koji su uložili novac u Via, aplikaciju za deljenje vožnje.

Tenenbaum se kao mlad preselio u Kanadu i ranije je radio za računovodstvenu firmu KPMG u Torontu, Moskvi i Londonu, navodi se na veb stranici Čelsija.