Kina krivi NATO za „stvaranje sukoba i vođenje ratova“

Kina krivi NATO za „stvaranje sukoba i vođenje ratova“

SAD i njeni saveznici iz NATO-a narušili su svetski mir izazivajući sukobe i započinjući ratove, služeći sebičnim interesima Vašingtona na račun nevinih civila širom sveta, tvrdi kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

„Istorija NATO-a govori o stvaranju sukoba i vođenju ratova. . . , samovoljno pokrećući ratove i ubijajući nevine civile, čak i do danas”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan novinarima u sredu. „Činjenice su pokazale da nije Kina ta koja predstavlja sistemski izazov NATO-u, već NATO koji donosi nadolazeći sistemski izazov svetskom miru i bezbednosti.

Džao je svoje komentare dao nedelju dana nakon što je NATO, po prvi put, izdvojio Kinu kao strateški prioritet i „izazov“ zapadnim interesima.

„Kina značajno povećava svoje vojne snage, uključujući nuklearno oružje, maltretira svoje susede, preti Tajvanu… nadgleda i kontroliše sopstvene građane putem napredne tehnologije i širi ruske laži i dezinformacije“, rekao je prošle srede generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Tenzije između NATO-a i Kine su eskalirale otkako je Rusija u februaru započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Peking, koji je odbio da se pridruži kampanji koju predvode SAD kažnjavanja i izolacije Rusije zbog sukoba, sugerisao je da je NATO izazvao krizu.

Na prošlonedeljnom samitu NATO-a u Španiji, američki državni sekretar Antoni Blinken optužio je Kinu da „nastoji da potkopa međunarodni poredak zasnovan na pravilima“. Džao je odgovorio u sredu rekavši da je „takozvani međunarodni poredak zasnovan na pravilima zapravo porodično pravilo koje je napravila šačica zemalja da bi služila sopstvenim interesima SAD“.

SAD „poštuju međunarodna pravila samo onako kako smatraju prikladnim“, dodao je on, i preko NATO-a pokušavaju da „pojačaju konkurenciju sa Kinom i podstaknu grupnu konfrontaciju“.

Najnovija razmena između Vašingtona i Pekinga dolazi samo nekoliko dana pre nego što bi Blinken trebalo da se sastane sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem. Dva glavna izaslanika trebalo bi da razgovaraju u subotu kada se ministri spoljnih poslova okupe na samitu G20 u Indoneziji.