Vlasnik pogrebne kuće u SAD izjasnio se krivim za prodaju tela

Vlasnik pogrebne kuće u SAD izjasnio se krivim za prodaju tela

Operaterka pogrebne kuće Sunset Mesa Megan Hes priznala je da je ukrala stotine tela i delova tela i preprodala ih pojedincima i kompanijama koje su ih kupile u naučne, medicinske i obrazovne svrhe, prema sporazumu o priznanju krivice podnetom u utorak.

Hes je prvobitno bila optužena zajedno sa svojom majkom Širli Koh, sa kojom je vodila pogrebno preduzeće u gradu Montrosu u Koloradu, po šest optužbi za prevaru pošte i tri tačke za prevoz opasnih materija u martu 2020. Ona se izjasnila krivom po manjim optužbama – jedna tačka optužnice za prevaru pošte i jedna za pomaganje i podržavanje – samo nekoliko nedelja pre nego što je trebalo da počne suđenje.

Sporazum o priznanju krivice opisuje kako je Hes smislio šemu krađe i prodaje delova tela još 2010. godine i vodio unosnu operaciju do 2018. Nakon što je otvorio pogrebno preduzeće sa Kohom 2009. godine, par je pokrenuo neprofitnu kompaniju za „donatorske usluge“ iz istoj adresi i prodao delove tela pokojnika dok je davao lažni pepeo ožalošćenim rođacima, naplaćujući porodicama 1.000 dolara ili više za lažne posmrtne ostatke.

Dve žene su takođe optužene da su slale tela svojih kupaca poštom koja su bila pozitivna na – ili su pripadala pojedincima koji su umrli od – niz zaraznih bolesti, uključujući hepatitis B i C i HIV, sve dok su leševe overili kao bez bolesti.

Pošto su u suštini dobijali dva puta za svako telo, dvojac majka-ćerka mogao je da priušti da naplaćuje niže cene od konkurenata, osiguravajući tako konstantno snabdevanje novim mesom, prema vlastima. Jedne godine su navodno zaradili toliko novca samo od zlatnih zuba izvađenih iz tela da su mogli da odvedu celu porodicu u Diznilend.

Hesu prijeti maksimalna kazna od 20 godina zatvora, iako tužioci traže kaznu od 12 do 15 godina. Kohu će se i dalje suditi i suočava se sa do 135 godina federalnog zatvora ako bude osuđen po svim tačkama optužnice.

Pogrebne kuće u Koloradu su najmanje regulisane u SAD, kaže predstavnik Kolorada Met Soper, ali ovaj slučaj je motivisao lokalne vlasti da traže promene u državnim zakonima. Jedna nova uredba zabranjuje operaterima pogrebnih kuća da vode poslove brokera tela, druga povećava regulatorni nadzor nad pogrebnim zavodima u državi, a treća pojačava zakonske kazne za zlostavljanje leša.