Japan preti da će se povući iz energetskih projekata na ostrvu Sahalin

Japan preti da će se povući iz energetskih projekata na ostrvu Sahalin

Japan bi mogao razmotriti povlačenje energetskih projekata koji su zajedno sa Rusijom razvijeni na ostrvu Sahalin, rekao je u sredu japanski ministar ekonomije Koichi Hagiuda.

To je bila prva takva izjava jednog japanskog vladinog zvaničnika nakon invazije Moskve na Ukrajinu koja je izazvala zabranu uvoza ruske nafte u SAD.

Treća po veličini svetska ekonomija se u velikoj meri oslanja na energiju iz inostranstva, a projekti na Sahalinu su važni za njenu energetsku bezbednost i za odnose između Moskve i Tokija.

Dve zemlje su zajednički razvile projekte u okviru zbližavanja sa ciljem da ih približe potpisivanju mirovnog sporazuma posle Drugog svetskog rata koji još uvek nije zaključen zbog teritorijalnog spora oko ostrva severno od japanskog ostrva Hokaido koje je zauzeo Sovjetski Savez. Unija na kraju rata.

Rusija je prošle godine bila peti najveći snabdevač Japana tečnim prirodnim gasom i termalnim ugljem.

Trgovačke kuće Micubiši i Micui imaju udela u velikom projektu LNG Sahalin-2 koji je nedavno napustio Šel, dok su Marubeni i Itoču investirali u naftni projekat Sahalin-1 iz kojeg se Ekkon Mobil sada povlači.

Svi su ili odbili da komentarišu ili su rekli da analiziraju situaciju.