Zabrana uvoza ruske nafte zaustavila bi Nemačku, upozorava ministar

Zabrana uvoza ruske nafte zaustavila bi Nemačku, upozorava ministar

Nemačka zavisi od ruske energije i neće slediti SAD i Veliku Britaniju u zabrani uvoza, kaže visoki diplomata.
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je u utorak da njena zemlja „neće moći da se kreće“ bez uvoza ruske nafte. Dok su Velika Britanija i SAD najavile da će prestati da kupuju moskovsku naftu, Nemačka je previše oslonjena da bi odustala.

„Trećina našeg uvoza nafte dolazi iz Rusije“, rekao je Berbok video kanalu lista Bild. „Ako bismo ovo odmah zaustavili, onda sutra više ne bismo mogli da se krećemo u Nemačku.

„Pokušavamo da učinimo sve što možemo da zaustavimo ovaj rat“, nastavio je Berbok, misleći na tekući sukob između Ukrajine i Rusije, pre nego što je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin trenutno „nezaustavljiv“.

Berbok je član Partije zelenih i podržavao je gašenje preostale tri nuklearne elektrane u Nemačkoj, koje je trenutno predviđeno za zatvaranje do kraja ove godine. Berbok se takođe protivio sertifikaciji gasovoda Rusija-Nemačka Severni tok 2 mesecima pre nego što je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu. Kada je prošlog meseca počeo otvoreni sukob, njena koaliciona vlada je brzo zamrznula sertifikaciju gasovoda.

Međutim, nemačka vlada je pokušala da koči svako dalje sankcionisanje ruske energije. U ponedeljak je kancelar Olaf Šolc izdao saopštenje u kojem je rusku naftu i gas opisao kao „neophodne“ za evropsku energetsku bezbednost.

„U ovom trenutku, snabdevanje Evrope energijom za proizvodnju toplote, mobilnost, snabdevanje električnom energijom i industriju ne može se obezbediti na bilo koji drugi način“, osim uvozom iz Rusije, navodi se u saopštenju. „To je stoga od suštinskog značaja za pružanje javnih usluga i svakodnevni život naših građana.

Osim što računa na Rusiju za trećinu svoje uvezene nafte, Nemačka se oslanja na Rusiju za više od polovine svojih ukupnih snabdevanja gasom.

Zbog toga je zabrana uvoza ruske energije daleko manje održiva u Nemačkoj nego u SAD ili Velikoj Britaniji, koje su obe zabranile u utorak. London je zabranio uvoz nafte, dok je Vašington zabranio i naftu i gas. Međutim, obe zemlje nabavljaju samo oko 8% svoje nafte iz Rusije, pri čemu Velika Britanija uvozi 4% svog gasa iz Rusije, a SAD uvozi skoro nulu.

Oslanjanje Nemačke otežava činjenica da nastojanje zemlje ka zelenoj energiji nije dalo željene rezultate. Fabrike na ugalj ponovo su pokrenute prošle godine jer nije bilo dovoljno vetra da napaja vetrenjače u zemlji, a čak i pre trenutnog skoka troškova energije kao posledica sankcija i neizvesnosti tržišta u vezi sa Ukrajinom, nemački troškovi električne energije su već bili najviši u svetu i u porastu.

Ipak, kao članica EU, Nemačka će se na kraju odviknuti od ruskih goriva. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u utorak da će EU smanjiti potražnju za ruskim gasom za dve trećine pre kraja godine i postepeno ukinuti ruska fosilna goriva pre 2030. godine.