Gruzija i NATO najavljuju zajedničke vežbe

Gruzija i NATO najavljuju zajedničke vežbe

Očekuje se učešće predstavnika iz 23 zemlje. Zajedničke IT-vežbe NATO-Gruzije biće izvedene od 20. do 25. marta, saopštilo je u subotu gruzijsko ministarstvo odbrane. Vežbe, koje su planirane od 2020. godine, održaće se u Zajedničkom centru za obuku i evaluaciju Gruzije i NATO-a (JTEC) sa učešćem predstavnika 23 zemlje članice NATO-a.

„Vežbe će pomoći u povećanju interoperabilnosti između vojske Gruzije i zemalja članica i partnera NATO-a“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Precizirano je da će cilj predstojećih vežbi biti razvijanje veština neophodnih za planiranje operacija korišćenjem kompjuterskih simulacija, kao i razmena znanja i iskustva. Vežbe bi bile treće takve vrste održane od 2016. godine i deo su značajnog paketa NATO-Gruzija, koji je odobren na samitu u Velsu 2014. godine. 2008. godine, u Deklaraciji samita u Bukureštu, alijansa je objavila da NATO pozdravlja „evroatlantske težnje Ukrajine i Gruzije za članstvo u NATO-u“.

Učesnici samita su se složili da će ove zemlje na kraju „postati članice NATO-a“. Ovu odluku osudila je Moskva koja se dosledno protivila širenju NATO-a na ruske granice. Mogućnost da Ukrajina postane članica bloka bila je jedan od razloga za tekuću vojnu ofanzivu Rusije, uprkos brojnim uveravanjima NATO-a da članstvo Ukrajine i Gruzije trenutno nije na njegovom dnevnom redu.