Rusija ima jače živce od EU za energetski zastoj

Rusija ima jače živce od EU za energetski zastoj

Moskva ima veću sigurnosnu marginu od Brisela, rekao je zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Moskva je spremna na snažan zastoj u energetskom sektoru ako EU nastavi sa svojim planovima da napusti ruski gas, naftu i ugalj, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova.

„Rusija ostaje pouzdan snabdevač [energetskim resursima]; garant energetske bezbednosti svetske klase“, rekao je Interfaksu u subotu Nikolaj Kobrinec, koji vodi Odeljenje za evropsku saradnju.

„Mi cenimo ovu reputaciju, ali spremni smo za oštar sukob u energetskom sektoru, ako bude potrebno“, rekao je on.

EU „definitivno neće imati koristi“ od takve konfrontacije, jer „mi [Rusija] imamo veću marginu sigurnosti i jače živce“, insistira zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije ove nedelje, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen požalila se da je EU „previše zavisna od ruskih fosilnih goriva i, posebno, gasa“. Ona je obećala da će do sredine maja predstaviti plan koji bi omogućio bloku da prestane da koristi ruska fosilna goriva do 2027. optimizacijom i dekarbonizacijom energetskog tržišta.

Fon der Lajenova izjava je data usred tekuće ruske ofanzive u Ukrajini, koja je naišla na široku međunarodnu osudu i drakonske sankcije Moskvi. Kremlj insistira da je morao da pošalje trupe u susednu zemlju da „demilitarizuje” i „denacifikuje” kijevsku vladu, i da spreči, kako je rekao, „genocid” koji je Ukrajina počinila nad civilima u otcepljenim republikama Donjeck i Lugansk.

Kobrinec je napomenuo da, prema sopstvenim podacima Evropske komisije, EU dobija iz Rusije 45 odsto gasa, 25 odsto nafte i 45 odsto uglja. „Dakle, Brisel mora da razume svoju ranjivost“, istakao je on.

Međutim, sudeći po izjavama koje stižu iz bloka, on namerava da postigne energetsku nezavisnost od Rusije „po svaku cenu“, rekao je on. I ovu cenu „neće morati da plate vrh EU birokrate, već obični evropski poreski obveznici“.

Prema rečima Kobrineca, planovi Brisela sa ekonomske tačke gledišta „nisu previše racionalni“. „Već postoje turbulencije na svetskim energetskim tržištima, ako ne i panika.

„Ne zna se koliko će cene skočiti u nebo. Ali već je jasno da bi EU morala da plati trostruke cene za gas, naftu i struju, ako ne i više. Ali to je njihov izbor“, rekao je on.