Evropska agencija za lekove protiv preranog odobrenja ruske vakcine

Evropska agencija za lekove protiv preranog odobrenja ruske vakcine

Evropska agencija za lekove (EMA) pozvala je članice EU da ne koriste rusku vakcinu protiv kovida-19 pre no što ta agencija ispita njenu bezbednost i efikasnost.

Visoka zvaničnica EMA, Krista Virtumer Hohe, izjavila je za austrijsku televiziju ORF da je ta agencija počela da dobija podatke ruskog proizvodjača koji će biti pregledani po evropskim standardima za kvalitet, bezbednost i efikasnost, preneo je briselski portal Euraktiv.

„Potrebni su nam dokumenti da možemo da ih pregledamo. Takodje u ovom trenutku nemamo podatke o vakcinisanim ljudima. To je nepoznanica. Zbog toga savetujem protiv davanja nacionalne dozvole za hitnu upotrebu“, rekla je Virtumer-Hohe.

„Moći ćemo da imamo Sputnjik V na tržištu kada odgovarajući podaci budu razmotreni. EMA je već počela procenu“, rekla je Virtumer-Hohe.

Sputnjik V je već odobren ili je u fazi procene radi dobijanja dozvole u tri članice EU Madjarskoj, Slovačkoj i Češkoj, a zvaničnici EU su rekli da će Brisel početi pregovore s proizvodjačem te vakcine ako to zatraže najmanje četiri države.