Predstavnici 11 opozicionih stranaka predali Skupštini zajedničku platformu

Predstavnici 11 opozicionih stranaka predali Skupštini zajedničku platformu

Predstavnici 11 opozicionih političkih stranaka i organizacija predali su na pisarnici Skupštine Srbije zajedničku platformu o poboljšanju izbornih uslova za pregovore koje bi sa vlastima trebalo da vode uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Među tim strankama i organizacijama su Socijaldemokratska stranka (SDS), Nova stranka, Građanski demokratski forum (GDF) i Pokret „1 od 5 miliona“.

Obezbeđenje Skupštine Srbije nije dozvolilo da se predlog platforme za poboljšanje izbornih uslova preda na glavnom ulazu, što su predstavnici opozicije pokušali, već su upućeni na sporedan ulaz.

Funkcioner SDS Konstantin Samofalov je novinarima rekao da 11 stranaka, organizacija i pokreta „nisu koalicija“ već da su zajednički radili na platformi, i dodao da je ta platforma već poslata Evropskom parlamentu.

Po njegovim rečima, do pregovora s vlastima o poboljšanju izbornih uslova dolazi zahvaljujući angažovanju predstavnika Evropskog parlamenta, jer „vlast ne želi pregovore“. „Videćemo kada će razgovori početi, ali važno je da počnu što pre, da ne bude u minut do 12, jer će onda biti moguće samo kozmetičke promene“, kazao je Samofalov.

On je rekao da su platformi za pregovore teme sloboda medija, zloupotreba javnih finansija, funkcionerske kampanje i pritisak na birače, i da su uključeni i predlozi nevladinih organizacija CRTA, CeSid i Birodi.