Tajvanski ministar spoljnih poslova sledeće nedelje putuje u Evropu

Tajvanski ministar spoljnih poslova sledeće nedelje putuje u Evropu

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu doputovaće u prethodno nenajavljenu posetu Evropi sledeće nedelje, rekla su četiri izvora obaveštena o tom pitanju, a očekuje se da će se pojaviti sa češkim predsednikom na jednom događaju u diplomatskom prodoru, prenosi Rojters.

Tajvan, na koji pravo polaže Kina, nema formalne diplomatske veze ni sa jednom evropskom zemljom osim sa Vatikanom. Peking redovno osuđuje svaki oblik kontakta između tajvanskih i stranih zvaničnika, smatrajući to ohrabrujućim globalno priznanje odvojenog statusa Tajvana od Kine.

Ali postoje opsežni neformalni odnosi, a zemlje centralne i istočne Evrope su posebno želele da pokažu podršku Tajvanu – posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu – prkoseći gnevu Pekinga zbog takvih kontakata i umanjujući međunarodnu diplomatsku izolaciju Tajvana.

Dva izvora, koji su kao i ostali govorili pod uslovom anonimnosti, jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima, rekli su da se očekuje da će Vu posetiti Brisel, sedište Evropske unije, ali je odbio da iznese detalje.

Dva druga izvora su rekla da će on takođe posetiti Prag.

Vu će prisustvovati bezbednosnoj konferenciji u Pragu 14. juna, a trebalo bi da govori odmah nakon što češki predsednik Petr Pavel otvori događaj. Ovo bi bilo veoma neobično s obzirom da evropski lideri uglavnom ne dele scenu sa visokim tajvanskim zvaničnicima, rekao je jedan od izvora.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana odbilo je da komentariše Vuove planove za putovanje u Evropu. Pavelova kancelarija nije odgovarala na pozive za komentare.

Evropska služba za spoljne poslove, spoljnopolitički ogranak EU, odbila je da komentariše planove Brisela, rekavši: „Nije na nama da komuniciramo o posetama i aktivnostima trećih partnera“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Vu je otputovao u Brisel 2021. godine, u sklopu posete kontinentu koja je takođe bila u Češkoj i Slovačkoj, gde je govorio na think-tank događaju u Bratislavi i sastao se sa lokalnim zvaničnicima, uključujući gradonačelnika Praga Zdeneka Hriba.

Vu je takođe posetio Evropu 2019. godine, govoreći na Samitu demokratije u Kopenhagenu u Danskoj.

U januaru, tadašnji izabrani predsednik Češke Pavel i predsednik Tajvana Cai Ing-ven razgovarali su telefonom ubrzo nakon njegovog izbora, u diplomatskom udaru za Tajvan koji je razbesneo Kinu.

Peking je najviše razljutila odluka Litvanije da dozvoli Tajvanu da otvori de fakto ambasadu u Viljnusu 2021. godine i smanjio je diplomatske odnose sa Litvanijom i izvršio pritisak na multinacionalne kompanije da prekinu veze sa nacijom od 2,8 miliona ljudi.

Peking gleda na Tajvan kao na deo „jedne Kine“ i zahteva od drugih zemalja da priznaju njegove pretenzije na suverenitet, što tajvanska demokratski izabrana vlada odbacuje.