Broj slučajeva Covid-a raste kako se omikronova „stelt“ podvarijanta širi širom sveta

Broj slučajeva Covid-a raste kako se omikronova „stelt“ podvarijanta širi širom sveta

Broj slučajeva Covida raste u Evropi, a sve veći broj se pripisuje prevalenci „stelt“ podvarijante soja omikrona.

Broj slučajeva Covida dramatično se povećao u Velikoj Britaniji poslednjih nedelja, dok Nemačka nastavlja da beleži rekordno visok dnevni broj infekcija sa više od 250.000 novih slučajeva dnevno. Na drugim mestima, Francuska, Švajcarska, Italija i Holandija takođe vide da zaraze Covidom ponovo počinju da rastu, potpomognute i podstaknute relaksacijom mera protiv korona virusa i širenjem nove podvarijante omikrona, poznate kao BA.2.

Zvaničnici javnog zdravlja i naučnici pažljivo prate BA.2, koji je opisan kao „stelt“ varijanta jer ima genetske mutacije koje bi mogle da otežaju razlikovanje od delta varijante pomoću PCR testova, u poređenju sa originalnom omikronom varijantom, BA .1.

Nova podvarijanta bi bila najnovija u dugoj liniji koja se pojavila od početka pandemije u Kini krajem 2019. Omikronska varijanta — najprenosiviji soj do sada — pretekla je delta varijantu, koja je sama zamenila alfa varijantu — pa čak i ovo nije originalni soj virusa.

Sada, danski naučnici veruju da je podvarijanta BA.2 1½ puta prenosiva od originalne omikronske vrste i da je već prestiže. Varijanta BA.2 je sada odgovorna za više od polovine novih slučajeva u Nemačkoj i čini oko 11% slučajeva u SAD. Očekuje se da će taj broj dalje rasti, kao iu Evropi.

„Jasno je da je BA.2 prenosiviji od BA.1 i to, u kombinaciji sa popuštanjem mera za ublažavanje i slabljenjem imuniteta, doprinosi trenutnom porastu infekcija“, rekao je Lorens Jang, profesor molekularne onkologije na Univerzitetu Vorvik, rekao je CNBC u ponedeljak.

„Povećana zaraznost BA.2 već prevazilazi konkurenciju i zamenjuje BA.1, i verovatno ćemo videti slične talase infekcije kako druge varijante ulaze u populaciju.“

Sve dok virus nastavi da se širi i umnožava, posebno u populacijama koje su nedovoljno vakcinisane ili gde imunitet izazvan vakcinom opada, „on će generisati nove varijante i one će ostati stalna pretnja čak i onim zemljama sa visokom stopom vakcinacije, “, primetio je Ioung. „Živeti bezbedno sa Covidom ne znači ignorisati virus i nadati se da će zauvek nestati.

Varijanta BA.2 pomno prati Svetska zdravstvena organizacija i slična javna zdravstvena tela na nacionalnom nivou, uključujući Agenciju za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva koja je rekla da je podvarijanta „pod istragom“, ali još uvek nije zabrinjavajuća.

Ipak, SZO je priznala u saopštenju prošlog meseca da se „proporcija prijavljenih sekvenci označenih BA.2 povećava u odnosu na BA.1 poslednjih nedelja“.

Početni podaci pokazuju da BA.2 malo češće izaziva infekcije u kontaktima u domaćinstvu, u poređenju sa BA.1. Trenutno se ne veruje da varijanta BA.2 izaziva težu bolest ili da nosi povećan rizik od hospitalizacije, međutim potrebna su dalja istraživanja da bi se to potvrdilo, prema izveštaju parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva objavljenom prošle nedelje.

Hospitalizacije su takođe porasle u brojnim evropskim zemljama pošto su se infekcije Covidom povećale poslednjih nedelja, ali smrtni slučajevi su i dalje daleko niži nego na prethodnim vrhuncima zahvaljujući širokoj pokrivenosti vakcinama.