Britanija je potvrdila da je Iran umešan u veliki sajber napad na Albaniju

Britanija je potvrdila da je Iran umešan u veliki sajber napad na Albaniju

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost utvrdio je da su subjekti povezani sa Iranom „gotovo sigurno“ odgovorni za sajber napad na albansku vladu u julu.

Ovo se navodi u saopštenju ministra spoljnih poslova Džejmsa Kleverlija, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Rojters.

„Nepromišljene akcije Irana pokazale su flagrantno zanemarivanje albanskog naroda tako što su ozbiljno ograničile njihovu mogućnost pristupa osnovnim javnim uslugama“, navodi se u saopštenju.

„Velika Britanija stoji uz našeg cenjenog partnera i saveznika u NATO-u. Pridružujemo se Albaniji i drugim saveznicima u razotkrivanju neprihvatljivih postupaka Irana“, saopštio je britanski Forin ofis.

Vlada Albanije odlučila je da zamrzne diplomatske odnose sa Iranom kao odgovor na masivni sajber napad na vladinu digitalnu infrastrukturu, za koji je utvrdila da je izveden po nalogu Teherana.

Digitalna infrastruktura vladinih agencija bila je 15. jula podvrgnuta snažnom sajber napadu, koji je rezultirao njenim uništenjem i krađom podataka. Napadači su tada uspeli da naprave malu štetu u odnosu na prvobitni plan i svi sistemi su vraćeni.

Prema izveštajima medija, sajber napad se dogodio neposredno pre „Svetskog samita o slobodnom Iranu“ povezanog sa iranskom opozicijom, koji je trebalo da se održi u Albaniji od 23. do 24. jula. Forum je otkazan dan pre događaja zbog mogućih terorističkih pretnji.