U Južnoj Africi korona virusom verovatno bilo zaraženo 12 miliona ljudi

U Južnoj Africi korona virusom verovatno bilo zaraženo 12 miliona ljudi

Oko 12 miliona ljudi u Južnoj Africi verovatno je bilo zaraženo korona virusom, ali stopa smrtnosti nije tako visoka, što možda ukazuje na raširen „stepen imuniteta“, rekao je južnoafrički ministar zdravlja Zveli Mhize.

On je ove nedelje procenio da je više od 20 odsto od 58 miliona stanovnika Južne Afrike bilo zaraženo virusom u nekom trenutku.

Pozvao se na studiju koja je otkrila prisustvo antitela na korona virus u uzorcima krvi uzetim u delovima populacije.

Mhize je rekao da su neka druga istraživanja nagovestila da bi do 40 odsto populacije moglo da bude imuno na korona virus.

Neki stručnjaci ukazuju da se Južna Afrika možda približava imunitetu stada, ali naučnici veruju da najmanje 70 do 80 odsto stanovništva treba da bude imuno na virus da bi se osetili efekti.

Usled znatnog smanjenja broja potvrdjenih slučajeva zaraze, predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza objavio je večeras da će granice zemlje biti otvorene 1. oktobra, ali će za ulazak u zemlju biti potreban negativan test na korona virus ne stariji od 72 sata. Ulaz neće biti dozvoljen osobama iz država koje se smatraju visokorizičnim za širenje infekcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *