Bajden govori o početku vakcinacije protiv Covida za veoma malu decu

Bajden govori o početku vakcinacije protiv Covida za veoma malu decu

Predsednik Bajden je u utorak označio ono što su zvaničnici Bele kuće označili kao nezvanični početak američke kampanje vakcinacije dece mlađe od 5 godina, posetivši lokaciju u Vašingtonu, D.C., kako bi se sastao sa porodicama i decom dok su davane neke vakcine.

„Konačno, malo mira“, rekao je gospodin Bajden u Beloj kući nakon događaja, nazvavši to „monumentalnim korakom napred“ u odgovoru nacije na pandemiju. Njegove komentare možete pogledati ovde.

Federalni zdravstveni zvaničnici, željni da pokažu napredak koji su Sjedinjene Države postigle u odbrani smrtonosnih slučajeva korona virusa, nedeljama su radili na pripremi roditelja i lekara za imunizaciju najmlađe dece, populacije od oko 20 miliona koja je čekala 18 meseci nakon odrasli su prvo postali kvalifikovani za snimke.

Bajdenova administracija je već stavila na raspolaganje najmanje 10 miliona doza državama i zdravstvenim radnicima i očekuje da će se u velikoj meri oslanjati na pedijatre i kancelarije primarne zdravstvene zaštite da ih primenjuju, kao što je tipično u kampanjama pedijatrijske vakcinacije. Apoteke i domovi zdravlja, između ostalih pružalaca usluga, vakcinisaće i najmlađu decu.

Ali do krajnjeg roka prošle nedelje, naručeno je samo 2,5 miliona doza vakcine kompanije Pfizer-BioNTech, oko polovine onoga što je ponudila savezna vlada, kao i oko 1,3 miliona doza Moderne, što je otprilike četvrtina ponuđenog.