SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini da bi pojačale zamah

SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini da bi pojačale zamah

VAŠINGTON – Bajdenova administracija saopštila je u četvrtak da će poslati još 600 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, pošto SAD požuruju sa dodatnim oružjem kako bi podstakle kontraofanzivu Kijeva koja je povratila velike delove zemlje u sukobu i primorala ruske trupe da se povuku, piše Asošijejted pres.

Bela kuća je saopštila da je to 21. put da Ministarstvo odbrane povlači oružje i drugu opremu sa polica za isporuku Ukrajini.

Paket će uključivati više istih tipova municije i opreme koja je pomogla ukrajinskim snagama da potuku ruske snage u delovima istoka i juga.

„Sa zadivljujućom snagom i odlučnošću, narod Ukrajine brani svoju domovinu i bori se za svoju budućnost“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

„Mogućnosti koje isporučujemo pažljivo su kalibrirane kako bi napravile najveću razliku na bojnom polju i ojačale ruku Ukrajine za pregovaračkim stolom kada za to dođe vreme“, rekao je on u saopštenju.

Odluka da se brzo pređe na novu pomoć — nakon skoro 2,9 milijardi dolara infuzije pomoći i finansijske podrške objavljene prošle nedelje i više od 3 milijarde dolara objavljene krajem avgusta — naglašava nameru SAD da osigura da Ukrajina može da održi svoj zapanjujući kontranapad koji je pokrenut početkom ovog meseca.

To najnovije finansiranje uključivalo je 2,2 milijarde dolara dugoročnog vojnog finansiranja koje je objavio državni sekretar Antoni Blinken tokom posete Ukrajini prošle nedelje i paket oružja vredan 675 miliona dolara koji je istog dana najavio ministar odbrane Lojd Ostin u Evropi.

2,2 milijarde dolara koje je Blinken objavio u Kijevu namenjene su Ukrajini i 18 njenih suseda, uključujući članice NATO-a i regionalne bezbednosne partnere, koji su potencijalno u opasnosti od buduće ruske agresije, saopštile su SAD.

Nedavni poraz Moskve na severoistoku Ukrajine bio je njen najveći vojni poraz od povlačenja ruskih trupa iz oblasti u blizini Kijeva pre više od pet meseci.

Najnoviji paket sistema naoružanja dovodi ukupan iznos američke pomoći Ukrajini na skoro 15,9 milijardi dolara od kada je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost.

Američki zvaničnici koji su posmatrali kontraofanzivu pazili su da ne proglase preuranjenu pobedu, napominjući da Rusija još uvek ima značajne trupe i resurse. I oni su oprezni šta bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da uradi da preokrene situaciju.

Ali američki lideri su takođe jasno stavili do znanja da su precizno oružje i raketni sistemi koje su obezbedili SAD i saveznici — uključujući visokomobilni artiljerijski raketni sistem, ili HIMARS, i raketu velike brzine protiv zračenja, ili HARM — bili ključni za dramatična promena zamaha.