Zbog ptičijeg gripa ubijeno 3 miliona pilića

Zbog ptičijeg gripa ubijeno 3 miliona pilića

TOLEDO – Epidemija ptičijeg gripa koja je dovela do smrti 43 miliona pilića i ćurki ove godine širom SAD pronađena je u džinovskoj operaciji polaganja jaja u Ohaju, saopštili su u sredu državni i savezni zvaničnici poljoprivrede, piše Asošijejted pres.

Slučaj potvrđen tokom vikenda u okrugu Defiance u Ohaju zahvatio je otprilike 3 miliona pilića, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Farma jaja počela je da eutanazira sve svoje piliće, rekao je Denis Samers, državni veterinar.

Ova visoko patogena bolest vratila se na Srednji zapad ranije nego što su vlasti očekivale nakon nekoliko meseci zatišja sa slučajevima u Indijani, Minesoti, Severnoj Dakoti i Viskonsinu tokom protekle nedelje. Takođe je bilo nekoliko otkrivanja u zapadnim državama tokom leta.

Bolest se obično prenosi vodenim pticama koje migriraju, kao što su guske i patke, rekao je Summers. Samo povremeno pogađa ljude, kao što su radnici na farmama, a USDA drži živinu iz zaraženih jata van zaliha hrane.

Epidemija koja je ranije ove godine doprinela porastu cena jaja i mesa izgleda da je opala u junu, ali su zvaničnici tada upozorili da bi ove jeseni mogao da se vrati još jedan skok.