Američka agencija tuži starački dom u zbog rasnog zlostavljanja

Američka agencija tuži starački dom u zbog rasnog zlostavljanja

Američka komisija za jednake mogućnosti zapošljavanja tužila je starački dom u Vermontu zbog navoda da je dozvoljavao pacijentima da rasno zlostavljaju članove osoblja crnaca.

U tužbi podnetoj u utorak američkom Okružnom sudu u Burlingtonu se navodi da je ustanova za dugotrajnu negu Eldervood u Burlingtonu prekršila savezni zakon dozvoljavajući crnim medicinskim sestrama da budu podvrgnute onome što se u tužbi opisuje kao stalno i strašno rasno uznemiravanje.

U tužbi se kaže da su počev od 2020. određeni beli stanovnici Eldervuda u više navrata upućivali uvredljive rasne klevete i fizički napadali crne medicinske sestre iz Eldervuda i pomoćnike medicinskih sestara.

„Ovo uznemiravanje je bilo posebno groteskno i trebalo je brzo da se reši, ali mu je bilo dozvoljeno da se nastavi“, rekao je Timoti Riera, vršilac dužnosti direktora Okružne kancelarije EEOC-a u Njujorku, u saopštenju za javnost. „Poslodavac ne može ignorisati strašno rasno uznemiravanje samo zato što su uznemiravači štićenici ustanova za dugotrajnu negu.

U izjavi poslatoj mejlom agenciji Asošijeted pres, portparol Eldervuda Čak Hejs rekao je da je kompanija upoznata sa tužbom EEOC-a, ali ne može da komentariše tekuća pravna pitanja.

„Snažno naglašavamo da Eldervood u Burlingtonu ne toleriše uznemiravanje bilo koje vrste i da se ponosi promovisanjem kulture različitosti i inkluzije“, navodi se u saopštenju. „Sve prijave o neprikladnom ponašanju stanovnika se istražuju i adresiraju. Snažno ćemo braniti naše napore da zaštitimo naše osoblje od rasnog uznemiravanja.”

U tužbi EEOC-a se navodi da su uznemiravanje izveli belci i žene. Radnici su primetili uznemiravanje u beleškama za stanovnike, a jedan zaposleni je prijavio više pritužbi putem telefonske linije za zaposlene Eldervuda.

Menadžeri Eldervuda su primetili da su radnici izloženi rasnom uznemiravanju, ali ga nisu zaustavili i prisustvovali su sastanku u avgustu 2020. gde su se pogođeni zaposleni žalili na uznemiravanje, kaže se u tužbi.

U tužbi se navodi da su učinjeni neuspešni napori da se belac preseli u drugi objekat. Nakon što su vermontske nedeljne novine Seven Dais u oktobru 2020. prijavile navodno zlostavljanje, zvaničnici Eldervuda rekli su državnim zvaničnicima da su pokušali da prebace belog muškarca u drugu ustanovu, ali do takvog transfera nije došlo.

EEOC je pokušao da postigne sporazum sa Eldervudom da izmiri optužbe, ali nije uspeo da to uradi, kaže se u tužbi. Tužba traži neodređenu kompenzaciju i kaznenu odštetu za pogođene zaposlene i sprečavanje budućeg rasnog uznemiravanja na radnom mestu.