Lindell kaže da su agenti FBI-a zaplenili njegov telefon

Lindell kaže da su agenti FBI-a zaplenili njegov telefon

VAŠINGTON – Izvršni direktor MyPillow-a Majk Lindel rekao je u utorak da su federalni agenti zaplenili njegov mobilni telefon i ispitivali ga o službeniku iz Kolorada koji je optužen za, kako tužioci kažu, „obmanjujuću šemu” za kršenje tehnologije glasačkog sistema koja se koristi širom zemlje, preneo je AP.

Lindelu je nekoliko agenata FBI-a pristupilo u prolazu kroz restoran brze hrane Hardee’s u Mankatu u Minesoti, rekao je u svom podkastu „The Lindell Report”. Agenti su ga ispitivali o sistemu za glasanje Dominion, službenici okruga Mesa Tini Peters i njegovoj vezi sa Dagom Frankom, profesorom iz Ohaja koji tvrdi da su glasačke mašine izmanipulisane, rekao je on.

Agenti su tada rekli Lindelu da imaju nalog za zaplenu njegovog mobilnog telefona i naredili su mu da ga preda, rekao je. U video verziji svog podkasta, Lindel je prikazao pismo koje je potpisao pomoćnik američkog tužioca u Koloradu u kojem se navodi da tužioci sprovode „zvaničnu krivičnu istragu o osumnjičenom krivičnom delu” i napominje da je koristila federalna velika porota.

Okolnosti istrage bile su nejasne. Ministarstvo pravde nije odmah odgovorilo u utorak uveče na zahtev za komentar o zapleni ili istrazi.

„Bez komentarisanja ove konkretne stvari, mogu da potvrdim da je FBI bio na toj lokaciji i izvršavao nalog za pretres koji je odobrio savezni sudija“, rekla je portparolka FBI-ja Viki Migoja u mejlu.

Federalni tužioci su vodili paralelnu istragu zajedno sa lokalnim tužiocima u Koloradu koji su optužili Petersa za nekoliko krivičnih dela, uključujući pokušaj uticaja na javnog službenika, lažno predstavljanje i nedolično ponašanje. Republikanac je izabran 2018. da nadgleda izbore u okrugu Mesa u Koloradu. Zamenik službenika, Belinda Knisli, takođe je optužena u slučaju, priznala je krivicu i osuđena na dve godine uslovno.

Više od godinu dana, Peters se pojavljuje na sceni sa pristalicama bivšeg predsednika Donalda Trampa koji su lažno tvrdili da su predsednički izbori 2020. pokradeni. Optužbe protiv Pitersa i Knislija navode da su njih dvojica bili umešani u „prevarnu šemu koja je bila osmišljena da utiče na javne službenike, prekrši bezbednosne protokole, prekorači dozvoljeni pristup opremi za glasanje i pokrene eventualnu distribuciju poverljivih informacija neovlašćenim ljudima“.

Državni izborni zvaničnici prvi put su saznali za kršenje bezbednosti u okrugu Mesa 2021. godine kada su fotografija i video lozinke poverljivog glasačkog sistema objavljeni na društvenim mrežama i konzervativnoj veb stranici. Pošto svaki okrug Kolorado ima jedinstvene lozinke koje održava država, zvaničnici su ih identifikovali kao da pripadaju okrugu Mesa, uglavnom ruralnom području na granici sa Jutom.

Peters se pojavio na sceni u avgustu 2021. na „sajber simpozijumu“ koji je vodio Lindell, koji je pokušao da dokaže da su glasačke mašine izmanipulisane i obećao da će otkriti dokaze za to tokom događaja.

Iako nisu dostavljeni nikakvi dokazi, kopija čvrstog diska glasačkog sistema okruga Mesa je distribuirana i postavljena na internet, prema učesnicima i državnim zvaničnicima.

Kopija je uključivala vlasnički softver koji je razvio Dominion Voting Sistems koji koriste izborne kancelarije širom zemlje. Stručnjaci su neovlašćeno objavljivanje opisali kao ozbiljno, rekavši da je pružilo potencijalno „okruženje za vežbanje“ koje bi omogućilo svakome da ispita ranjivosti koje bi mogle da budu iskorišćene tokom budućih izbora.

Skoro dve godine nakon izbora 2020. nisu se pojavili nikakvi dokazi koji bi ukazivali na rasprostranjenu prevaru ili manipulaciju, dok su recenzije država za državom potvrdile rezultate koji pokazuju da je pobedio predsednik Džo Bajden.

Kršenje okruga Mesa samo je jedno od nekoliko širom zemlje koje su zabrinule stručnjake za izbornu bezbednost. Vlasti istražuju da li je neovlašćenim ljudima dozvoljen pristup glasačkim sistemima u Džordžiji i Mičigenu.

Lindell je rekao da su ga federalni agenti ispitivali i o tome kada je prvi put sreo Frenka, profesora matematike i prirodnih nauka iz Ohaja, koji je među grupom ljudi koji su putovali širom SAD i sastajali se sa grupama u zajednici tvrdeći da imaju dokaze da su glasačke mašine nameštene na izborima 2020.

U sudskim zapisima, tužioci kažu da se Frenk sastala sa Petersom i članovima njenog osoblja u aprilu 2021. godine u njenoj kancelariji. Tokom sastanka, Frenk je rekao Petersu da je sistem upravljanja izborima u okrugu podložan spoljnom mešanju i grupa je razgovarala o zabrinutostima da će država „obrisati” mašine, prema sudskim zapisima.