Virdžin Australija: Visoke stope bolesti osoblja remete letove

Virdžin Australija: Visoke stope bolesti osoblja remete letove

Virdžin Australija nije bila u stanju da obezbedi dovoljno domaćih kapaciteta da zadovolji potražnju, koja je iznad nivoa iz 2019. zbog visoke stope bolesti među zaposlenima, rekao je u sredu njen izvršni direktor, prenosi Rojters.

„To je kapacitet ljudi, a ne kapacitet aviona“, rekla je izvršna direktorka Virgin Džejn Hrdlička o problemima na konferenciji CAPA Centra za avijaciju. „Nadajmo se da će se do Božića malo vratiti u normalu.“

Ograničenja kapaciteta su učinila da je „neizbežno“ da cene karata neko vreme ostanu malo veće od uobičajenih, rekla je ona.

Ukupni australijski domaći kapaciteti rade na oko 86% nivoa iz 2019. godine, prema podacima CAPA i OAG-a, a Kantas Airvais Ltd i Virgin su smanjili kapacitet poslednjih meseci kako bi pomogli u pokrivanju viših cena goriva i poboljšanju pouzdanosti.

Ti potezi su podigli cene karata, rekao je australijski regulator konkurencije u prošlonedeljnom izveštaju. Utvrđeno je da su prosečne cene karata sa popustom na tržištu porasle za 56 odsto između aprila i avgusta, dostižući najvišu tačku od kraja 2020.

Virdžin se, kao i Kantas, suočio sa porastom kašnjenja i otkazivanja letova zbog visoke stope bolesti posade i nedostatka radnika na aerodromu, iako nije bio pod tako intenzivnim nadzorom javnosti kao nacionalni prevoznik.

„Ono što niko od nas nije u potpunosti uzeo u obzir je opterećenje koje stvara posao kada tako dugo budete delimično mirni i pređete na visoki režim i on je održivo visok“, rekla je Hrdlička.

Virdžin je smanjio broj letova kako bi imao više članova posade za popunjavanje kada je broj izostanaka veći od planiranog, poboljšavši stopu otkazivanja na oko 2% sa 7,8% u julu, rekla je ona.

Avio-kompanija beleži velike rezervacije za decembar i januar uprkos višoj inflaciji i kamatnim stopama koje podižu troškove života za potrošače, rekao je glavni službenik za strategiju i transformaciju Virgin-a Alister Hartli.