Zvezda poražena od ruskog šampiona pred 30.000 navijača

Zvezda poražena od ruskog šampiona pred 30.000 navijača

U duelu šampiona Rusije i Srbije bolji bio domaći tim Zenit, koji je odigrao vrlo dobro u drugom poluvremenu za pobedu protiv Crvene zvezde – 2:1 (0:0).

Crvena zvezda je poražena od Zenita u prijateljskom meču igranom u Sočiju, pred oko 30.000 gledalaca – 2:1. U generalnoj proveri pred početak sezone crveno-beli su odigrali dobru utakmicu u prvom poluvremenu, dosta lošiju u drugom, osim u finišu.

Ponovo je šampion Srbije imao mnogo problema sa realizacijom. Za sve promašaje u 53. minutu kaznio ih je Mostovoj, potom je prednost u 74. duplirao Kasijera. Deset minuta pre kraja meča Katai je postigao počasni pogodak, posle lepe akcije i asistencije Ivanića.

Imao je kadrovskih problema pred meč protiv Zenita u Sočiju Dejan Stanković, nije mogao da računa na Nenada Krstičića i Ohija Omoižuanfoa. U startnih 11 uvrstio je šef struke crveno-belih uvrstio je pomalo iznenađujuće Marka Gobeljića, koji je igrao na mestu levog beka, inače prilično deficitarnoj poziciji u aktuelnom sastavu Crvene zvezde.

Među starterima su bilia i pojačanja Bukari i Kangva, kao i povratnik sa pozajmice Mustafa. U generalnoj proveri pred početak sezone Stanković je računao i na Strahinju Erakovića, koji je na meti nekoliko ruskih klubova, između ostalih i Zenita, ali i francuskog Marseja.

Mnogo bolje je Crvena zvezda počela meč, u ranoj fazi imala je nekoliko dobrih prilika. Najpre, Pavkov u petom minutu, posle asistencije prilično zapaženog Mustafe, ali je igrač Zenita u poslednji čas uklizao i izblokirao njegov udarac.

Odmah potom, Gobeljić je oduzeo loptu rivalu, napravio nekoliko koraka i sa 20 metara šutirao, ali neprecizno. Još bolju priliku imao je u 12. minutu i Mustafa, ali ni on nije pogodio okvir gola ruskog tima.

Tek u 18. minutu Zenit je kreirao prvu priliku, i to vrlo dobru, posle centaršuta Mostovoja sa leve strane Daglas je zahvatio poluvolej, ali je šutirao preko Borjanovog gola. Slična akcija deset minuta kasnije na drugoj strani, Pićini je centrirao, a Mustafa sa sedam metara ponovo šutirao pored gola.

Mogao je tim iz Sankt Petersburga do vođstva u 38. minutu, ali je Borjan odlično odbranio šut glavom Alipa, posle centaršuta Sergejeva. Do kraja poluvremena još jedna šansa za Zvezdu preko Mustafe, Gambijac je odlično reagovao posle greške Sutormina, ušao je u šesnaesterac i šutirao sa 15 metara, zamalo pored gola Zenita.

Start drugog poluvremena doneo je mnogo bolju igru Zenita. U 51. minutu sjajno su kombinovali Mostovoj i Klaudinjo, Brazilac je sa devet metara šutirao iz mesta, ali je Borjan bio odlično.

Bila je to samo najava onoga što će se dogoditi dva minuta kasnije. I ponovo su u glavnoj ulozi bili isti igrači, ovoga puta je najpre Borjan odbranio šut Klaudinja sa 18 metara, lopta se odbila do Mostovoja, koji je fintom “bacio na kolena” Pićinija i izuzetno preciznim udarcem savladao čuvara mreže crveno-belih, lopta se od stative odbila u njegov gol – 1:0.

Odmah potom Stanković je u igru umesto Pićinija uveo Rodića, a na mesto desnog beka prekomandovao Gobeljića. Tada je i Ivanić zamenio Bukarija. Ivanić je u prvom konkatku sa loptom kreirao šansu Kangvi, koji je sa 20 metara snažno šutirao, golman Zenita je uspeo da odbrani.

Od 55. minuta Stanković je u igru poslao Kataija i Bena, s obzirom da je izašao Pavkov, praktično je igrao do kraja bez klasičnog špica. Četiri minuta kasnije sjajna prilika za Zenit, lako je ispala odbrana Zvezde, ali je Adamov iskosa sa desne strane očajno šutirao, iz igledne pozicije, posle magičnog dodavanja Kuzjajeva.

Želela je Crvena zvezda da upravo iz Sočija u svoje redove dovede Kasijeru, koji je prešao u Zenit. I zaigrao je protiv crveno-belih, a gol je postigao vrlo brzo po ulasku u igru, u 74. minutu, kad je lako pogodio mrežu Borjana – 2:0.

Nisu se crveno-beli predavali, a smanjili su rezultat preko najboljih pojedinaca prošle sezone, Ivanić je odlično proigrao Kataija, a ovaj je vrlo preciznim udarcem savladao Keržakova – 2:1. Samo tri minuta kasnije Zvezda je mogla do izjednačenja, šutirao je Ivanić sa 25 metara, lopta je prohujala pored stative gola Zenita.