Ribakina i Sabalenko u finalu Australijan opena za žene

Ribakina i Sabalenko u finalu Australijan opena za žene

Arina Sabalenka smatra da će osetiti tremu kada izađe na teren da se suoči sa Elenom Ribakinom u finalu Australijan opena za žene.

Subotnje takmičenje je, ipak, Sabalenkin prvi meč za titulu u singlu na grend slem turniru. Ribakina je bolje upoznata sa ovom etapom: osvojila je Vimbldon pre nešto više od šest meseci.

„U redu je, osećati se malo nervozno. To je veliki turnir, veliko finale – rekao je Sabalenka. „Ako počnete da pokušavate da uradite nešto po tom pitanju, to će postati veće, znate?“

Ona je nosilac broj 5; Ribakina je broj 22. Sabalenka je 24-godišnjakinja iz Belorusije; Ribakina je 23-godišnjakinja koja je rođena u Moskvi i počela je da predstavlja Kazahstan 2018. godine kada je ta zemlja ponudila da finansira njenu tenisku karijeru.

„Za mene, ovog puta, rekla bih da je bilo malo lakše, u poređenju sa Vimbldonom, kada sam igrala prvi put (u velikoj) četvrtini, polufinalu, finalu“, rekla je Ribakina, prva žena od Dženifer Kaprijati u 2001. pobedio tri bivša grend slem šampiona tokom jednog izdanja u Melburn Parku.

Ta serija uključuje pobede nad trostrukom slam pobednicom i Igom Sviatekom, šampionkom Australijan opena 2012-13 Viktorijom Azarenkom i šampionkom Otvorenog prvenstva Francuske 2017. Jelenom Ostapenko, zajedno sa Danijelom Kolins, vicešampionkom u Melburnu pre godinu dana.

I Ribakina i Sabalenka su među najmoćnijim igračima na turneji, koristeći velike servise i udarce sa terena da savladaju protivnike. To je stil koji evocira način na koji su sestre Vilijams pobeđivale kada su počele da transformišu sport – i prilično drugačiji od načina na koji su se stvari odvijale trenutna broj 1, Iga Sviatek, i njen prethodnik, penzionisani Eš Barti.

„Kao meč, mislim, biće mnogo grešaka, mnogo pobednika, siguran sam u to, sa obe strane, jer će biti veliki pritisak“, rekao je Stefano Vukov, Ribakina. trener. „Mislim da onaj ko dobro servira sutra prolazi. To je moj osećaj.”

Obe finalistkinje su zaista sposobne da odlično serviraju, što nije uvek bio slučaj sa Sabalenkom.

Osvojila je na turnirima visokih 89% svojih servis gemova, držeći 49 od 55, što znači da je imala brejk u proseku samo jednom po meču. To je značajan napredak za nekoga ko se snažno borio sa duplim greškama prošle godine, akumulirajući skoro 400 tokom sezone, uključujući više od 20 u nekim mečevima.

Ali Sabalenka je preradila mehaniku na svom servisu tokom petodnevne sesije manje od mesec dana pre Otvorenog prvenstva SAD, gde je stigla do polufinala. Još nešto što je Sabalenka poboljšala što ju je učinilo boljom igračicom: način na koji upravlja svojim razmišljanjem tokom meča.

Sabalenka je rekla da umesto da „viče posle nekih loših poena ili grešaka” kao nekada, sada pokušava „da se drži, da ostane mirna, samo razmisli o sledećem poenu”. … Samo manje negativnih emocija.”

Ribakina retko dozvoljava da se pokaže i najmanji trag emocija, čak i kada je osvojila titulu prvaka u All England Clubu.

I jedni i drugi teže da stave tačku na poene brzim udarcima sa osnovne linije.

Sabalenka je uspela da održi evidenciju prilično nagnutom u svoju korist, sakupivši 196 vinera (32,7 po meču) i 136 neiznuđenih grešaka (22,7 po meču). Ribakinine brojke su ujednačenije, u proseku 26,3 pobednika i 24,8 neiznuđenih grešaka.

Ovo će biti njihov četvrti međusobni međusobni susret, a Sabalenka ima 3-0 do sada, pobedivši svaki u tri seta, iako nisu igrali međusobno od Vimbldona 2021. godine.

Od tada je Sabalenkin trener Anton Dubrov primetio: „Arina je izgubila (svoj) servis. Onda je pronašla servis. U međuvremenu, Ribakina je osvojila slem. Oboje su došli ovde iz različitih pravaca. Tako da bih rekao … svi prethodni mečevi uopšte nisu bitni. To će biti nešto zaista novo.”