Real Madrid favorit za održavanje dominacije u Evropi

Real Madrid favorit za održavanje dominacije u Evropi

Real Madrid je favorit za rekordan peti uspeh na Svetskom klupskom prvenstvu, au tom procesu održava evropsku dominaciju nad Južnom Amerikom na godišnjem turniru, koji počinje u Maroku u sredu.

Real, koji je ranije pobedio 2014., a zatim tri uzastopna turnira od 2016. do 2018. godine, na putu je za obračun sa brazilskim Flamengom u finalu, ali obojica moraju prvo da odigraju polufinalni meč pre nego što mogu da donesu intrigantnu odluku u Rabatu. 11. februara.

Evropski klubovi su pobedili u poslednjih devet izdanja turnira, dominirajući od 2012. kada je brazilski Korintijans pobedio Čelsi u finalu u Japanu, retkim uspehom u Južnoj Americi.

Prošlogodišnji pobednici Lige šampiona i Kopa Libertadores se pridružuju tek kada turnir dostigne fazu finala četiri, ali počinje u sredu kada se egipatski Al Ahli, koji se kvalifikuje kao jedan od dva afrička predstavnika, sastaje sa Okland Sitijem u Tangeru u prvom meču plej-ofa.

Šampioni Okeanije sa Novog Zelanda rekordni 10. put na turniru takmiče se protiv jednako iskusnih velikana iz Kaira, koji su na svom osmom klupskom Svetskom prvenstvu.

Taj pobednik se plasirao u četvrtfinalni okršaj u subotu protiv Sijetl Saundersa. Američki klub je osvojio prošlogodišnju Ligu šampiona KONKAKAF, ali je imao jadnu fudbalsku kampanju u Major ligi.

Afrički šampion Vajdad Kazablanka može da očekuje strastvenu podršku kod kuće za svoju utakmicu istog dana protiv azijskog kolege Al Hilala iz Saudijske Arabije. Vajdadov tim uključuje tri igrača iz tima Maroka koji je u decembru stigao do polufinala Svetskog prvenstva u Kataru.

Flamengo će tek prvu utakmicu igrati u polufinalu 7. februara, a Real Madrid dan kasnije.

Turnir će se koristiti za eksperimentisanje daljih podešavanja sistema Video Assistant Referee, jer će sudije po prvi put objasniti razloge za VAR odluke publici na stadionu i televizijskoj publici.

Tokom suđenja, sudije će prenositi svoje odluke preko mikrofona povezanog sa razglasom, iako će njihov razgovor sa zvaničnicima za video zapis ostati privatan.

Turnir u Maroku je među poslednjima sa sadašnjim formatom jer je FIFA najavila da će sredinom 2025. biti domaćin proširenog Svetskog prvenstva za klubove sa 32 tima.