Ulična žurka u Buenos Ajresu posle pobede na SP

Ulična žurka u Buenos Ajresu posle pobede na SP

BUENOS AJRES – Stotine hiljada Argentinaca izašlo je u nedelju na osunčane ulice Buenos Ajresa, oduševljeni nakon što je pobedom na penalima u finalu Svetskog prvenstva nad Francuskom Južnoamerikanci postali svetski šampioni prvi put nakon 1986.

U napetom meču koji je igrao u Kataru pred oko 88.000 navijača, Argentina, predvođena zvezdom Lionelom Mesijem, odnela je svoje treće Svetsko prvenstvo pošto je pobedila Francusku, branioca titule, sa 4-2 na penale nakon nerešenih 3-3. posle produžetaka.

„Ne mogu da verujem! Bilo je teško, ali uspeli smo, zahvaljujući Mesiju“, rekao je Santjago (13) slaveći pobedu sa porodicom ispred kuće u Buenos Ajresu koja je pripadala pokojnoj fudbalskoj ikoni Dijegu Maradoni, koji je vodio tim 1986.

Sa zastavama, kapama i ikoničnim plavo-belim dresovima u zemlji, Argentinci su zauzeli centar Buenos Ajresa i druga kultna mesta u roku od nekoliko minuta nakon pobede. Širom zemlje izbile su i druge proslave.

„Bila je to neverovatna utakmica, ponekad i mučna“, rekao je 46-godišnji Dijego Aburgejli, koji je navijao za nacionalnu stranu iz predgrađa Buenos Ajresa. „Ovaj tim je naterao ljude da se zaljube u njih prvi put posle decenija.

Reprezentacija Južne Amerike, koja je izgubila finale turnira od Nemačke 2014. godine, nije osvojila Svetsko prvenstvo od 1986. Ali uspon tima je podstakao strastvenu podršku u Argentini, koju muče visoka inflacija i ekonomska kriza koja gurnuo je oko 40% stanovništva u siromaštvo.

„Mogli smo udobno da pobedimo, ali smo bili primorani da patimo, kao i uvek“, rekao je Rohelio Vaskez, argentinski navijač. „Ali patnja čini pobedu još prijatnijom.“

Nervi su bili napeti jer su dva tima izvodila jedanaesterce nakon produžetaka. Mesi je lako postigao pogodak za Argentinu, nakon čega je usledio pogodak Francuza Kilijana Mbapea. Još dva gola Argentine i dva neuspešna šuta Francuske značili su da će sledeći pogodak završiti utakmicu.

Neki Argentinci obesili su glave, drugi su se molili.

Poslednji penal koji je izveo Argentinac Gonzalo Montijel doveo je do toga da je lopta uredno uplovila u mrežu.

Vičući, skačući i prskajući svoja pića u vazduh, neverni Argentinci su klicali dok je tim osvajao pobedu. Neki su, grleći prijatelje i porodicu, čak bili dovedeni do suza.

„Dibu (Martinez), Mesi, ceo tim, volim ih“, rekao je Džonatan Heredija, promuklim glasom od navijanja. „Osećam se kao da su me rasplakali, želeo sam ovo više od svega.“

Ogromna gužva opkolila je spomenik Obelsku u centru Buenos Ajresa, kao i posle polufinalne pobede nad Hrvatskom. Drugi navijači su se naginjali sa strane automobila mašući zastavama i dresovima dok su se vozili ulicama.

„To je ogromna radost posle tolike napetosti“, rekao je za Rojters Nikolas Piri, 46-godišnji advokat.

„Sklad između tima, na čelu sa liderom koji igra na nivou koji ga čini najboljim na svetu, i kondicije igrača uopšte doveli su nas do ovog zasluženog uspeha. Idemo Argentino!“ dodao je on.

Mesi (35) je postigao pogodak u prvom poluvremenu, a zatim ponovo u produžecima, dok je Anhel Di Marija postigao drugi pogodak za Argentinu. Mbape, 23, postigao je sva tri francuska gola pre raspucavanja.

Konačna pobeda učvršćuje Mesijev status legende među Argentincima, a očekuje se da će nedeljni meč biti njegov poslednji nastup na Svetskom prvenstvu za njegovu zemlju.