Pele čestita Mesiju i Mbapeu posle finala Svetskog prvenstva

Pele čestita Mesiju i Mbapeu posle finala Svetskog prvenstva

SAO PAULO – Legendarni fudbaler Pele čestitao je Lionelu Mesiju i Argentini na pobedi na Svetskom prvenstvu i Kilijanu Mbapeu na njegovim golgeterskim podvizima u nedeljnom finalu, prenosi Asošijeted pres.

Pele, koji je kao igrač osvojio rekordna tri svetska prvenstva, ležao je u bolnici zbog respiratorne infekcije.

On je objavio svoju poruku na Instagramu nakon što je Argentina pobedila branioca titule Francusku sa 4-2 u izvođenju penala nakon nerešenog rezultata 3-3 na stadionu Lusail u Kataru.

„Danas, fudbal nastavlja da priča svoju priču, kao i uvek, na zadivljujući način“, napisao je Pele u svojoj objavi. „Mesi je osvojio svoje prvo Svetsko prvenstvo, kako je njegova putanja i zaslužila. Moj dragi prijatelj, Mbappe, postigao je četiri gola u finalu. Kakav je poklon bio gledati ovaj spektakl za budućnost našeg sporta.”

Mesi je postigao dva gola na meču i konačno osvojio jedini trofej koji mu je izmicao u njegovoj izuzetnoj karijeri. Mbape, koji je kao tinejdžer postigao gol u meču za titulu 2018. kao i Pele 1958. godine, postao je tek drugi igrač u istoriji koji je postigao het-trik u finalu Svetskog prvenstva.

I Mesi i Mbape su takođe postigli gol u izvođenju penala.

Mesi je na kraju osvojio Zlatnu loptu kao najbolji igrač turnira, a Mbape je osvojio Zlatnu kopačku kao najbolji strelac sa osam golova u sedam mečeva.

Pele je takođe odvojio vreme da pomene Maroko za njegovu istoriju kao prvi afrički tim koji je stigao do polufinala na turniru.

„I nisam mogao da ne čestitam Maroku na neverovatnoj kampanji“, napisao je Pele. „Sjajno je videti Afriku kako sija.

Pele je završio svoju poruku tako što je ponovo pohvalio Argentinu i pomenuo čoveka koji se sa njim najčešće povezivao kao najvećeg igrača koje je igra ikada videla — Dijega Maradonu.

Maradona, koji je doveo Argentinu do titule na Svetskom prvenstvu 1986, umro je 2020.

“Čestitam Argentini!” Pele je napisao. „Svakako se Dijego sada smeje.“