Vlasnici Mančester junajteda razmatraju prodaju kluba

Vlasnici Mančester junajteda razmatraju prodaju kluba

Mančester junajted saopštio je u utorak da počinje proces istraživanja strateških alternativa, uključujući novu investiciju ili potencijalnu prodaju, 17 godina nakon što je američka porodica Glejzer kupila fudbalski klub engleske Premijer lige, prenosi Rojters.

Porodica Glejzer sarađuje sa finansijskim savetnicima na procesu, koji bi mogao da dovede do delimične prodaje kluba na Old Trafordu ili investicija uključujući rekonstrukciju stadiona i infrastrukture, navodi se u saopštenju kluba.

Navijači Mančester junajteda traže promenu vlasnika, a Glejzersi su bili meta intenzivnih kritika jer je tim pet godina prošao bez osvajanja trofeja. Poslednje srebro koje su osvojili bila je Liga Evrope i Liga kup 2017. godine.

„Dok nastojimo da nastavimo da gradimo istoriju uspeha kluba, odbor je odobrio temeljnu procenu strateških alternativa“, rekli su u saopštenju Avram Glejzer i Džoel Glejzer, izvršni kopredsedavajući i direktori Junajteda.

„Procenićemo sve opcije kako bismo osigurali da najbolje služimo našim navijačima i da Mančester junajted maksimalno iskoristi značajne mogućnosti rasta koje su dostupne klubu danas i u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

U avgustu je britanski milijarder Jim Ratcliffe izrazio interesovanje za kupovinu Junajteda, preneo je Rojters. U to vreme, Elon Musk se takođe šalio o planiranju kupovine kluba.

Vlasnici su pod pritiskom jer Junajted zauzima peto mesto u Premijer ligi na polovini sezone, koja je suspendovana zbog trenutnog Svetskog prvenstva u Kataru.

Akcije Mančester junajteda skočile su za čak 20 odsto nakon što je Skaj njuz prvi izvestio o procesu prodaje, čime je klub dobio tržišnu kapitalizaciju od 2,6 milijardi dolara.

Kompanija je vredela 2,5 milijardi dolara na zatvaranju trgovanja u SAD u utorak. Na svom vrhuncu kao javno preduzeće, imala je tržišnu kapitalizaciju od 4,3 milijarde dolara u 2018.

Takođe u utorak, klub je saopštio da će zvezdani napadač Kristijano Ronaldo odmah otići, označavajući gorak kraj druge utakmice portugalskog kapitena na Old Trafordu nakon što je rekao da se osećao izdanim od strane kluba.

Glejzersi su kupili klub za 790 miliona funti 2005. godine u ugovoru sa visokom zaduživanjem koji je kritikovan zbog dugova.

Ronaldo napušta Mančester junajted „odmah“