Ukrajinski sportista nezadovoljan potezom koji dozvoljava Rusima da se takmiče u Aziji

Ukrajinski sportista nezadovoljan potezom koji dozvoljava Rusima da se takmiče u Aziji

Ukrajinski trkač skeletona Vladislav Heraskevič kritikovao je u četvrtak Međunarodni olimpijski komitet zbog toga što razmatra mogućnost da se ruskim i beloruskim sportistima dozvoli povratak na međunarodna takmičenja.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru, mnoga sportska tela su pomerila događaje i suspendovala ruske timove ili sportiste, dok su sponzori raskinuli ugovore u znak protesta protiv rata.

MOK je u sredu saopštio da je Olimpijski savet Azije (OCA) ponudio ruskim i beloruskim sportistima šansu da se takmiče u Aziji.

„Rusija je ta koja je napala Ukrajinu. A sada, ako uporedite žrtve ruskih sportista sa žrtvama ukrajinskih sportista, to, naravno, uopšte nije uporedivo, jer naši sportisti gube svoje porodice, svoje domove, a neki sportisti gube svoje. živi na prvim linijama fronta“, rekao je Heraskevič za Rojters.

Tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2022. Heraskevič je napravio gest mira nakon što je završio svoju treću vožnju u muškoj disciplini skeletona, držeći papirni znak sa natpisom „NEMA RATA U UKRAJINI“.

24-godišnji Heraskevič, prvi ukrajinski atletičar koji se takmičio u skeletonu na Svetskom prvenstvu, dodao je da bi učešće Rusije na međunarodnim događajima bila propagandna prilika za zemlju.

„Oni (Rusi) će uključiti TV i videti takmičenja. I tamo na ovim takmičenjima, ruski sportisti se takmiče sa, ne znam kao atletičari SAD, sa kineskim sportistima, sa korejskim sportistima i ruski ljudi misle, ‘da. „Sve je dobro. Dakle, mi smo deo svetske zajednice… naša država ne radi ništa loše“, rekao je on.

„A ruska zemlja radi pogrešnu stvar. Nije u redu napadati drugu zemlju i ubijati ljude.

Kontroverza oko ruskih i beloruskih sportista prelila se ove nedelje na teniski grend slem turnir Australijan opena nakon što se pojavio video na kojem se vidi otac Srbina Novaka Đokovića kako pozira za fotografije sa navijačima koji drže ruske zastave.

Organizatori su ranije zabranili takve demonstracije i u četvrtak su izdali podsetnik na njihovu politiku prema „neprikladnim zastavama“.

„Da, to je veliki uticaj jer je Novak Đoković jedna od najvećih zvezda u sportu“, rekao je Heraskevič.

„To loše utiče na rat i sigurno bi sve više Rusa verovalo ruskoj propagandi zbog ovih akcija.“

MOK: Ruski sportisti mogli bi da učestvuju na azijskim takmičenjima