UEFA podiže uplate za klubove koji nisu u evropskom takmičenju

UEFA podiže uplate za klubove koji nisu u evropskom takmičenju

Klubovi koji se ne kvalifikuju za UEFA takmičenja trebalo bi da od sledeće sezone dobijaju veći deo prihoda od Evropskog upravljačkog tela prema novom modelu raspodele koji je objavljen u sredu.

UEFA i Evropska klupska asocijacija (ECA) potpisale su obnovljeni radni sporazum do 2030. godine koji će „podsticati dugoročnu stabilnost i održivi rast evropskog klupskog fudbala“, navodi se u saopštenju upravnog tela.

Promena će biti na snazi od početka sezone 2024-25, što se poklapa sa novim formatom u UEFA Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi Konferencije Evrope.

Prema novom modelu za ciklus 2024-2027, 7% prihoda koje UEFA zaradi od tri takmičenja biće raspoređeno na klubove koji se ne takmiče u njima, u odnosu na 4%.

Asocijacija evropskih liga, koja predstavlja profesionalne fudbalske lige u Evropi, saopštila je da će promena dovesti do toga da se 308 miliona evra (330,02 miliona dolara) podeli među klubovima koji ne učestvuju, u odnosu na sadašnjih 175 miliona evra.

„Današnje saopštenje… pomoći će svim klubovima širom Evrope da sačuvaju svoju konkurentnost na terenu i van njega, dok će nastaviti da ulažu u razvoj mladih i talenata“, navodi se u saopštenju.

UEFA je saopštila da će dodatni detalji o novom sistemu biti otkriveni kasnije.