UEFA donela odluku o ukrajinskim i beloruskim timovima

UEFA donela odluku o ukrajinskim i beloruskim timovima

Timovi iz dve zemlje od sada se neće žrebati u evropskim takmičenjima.

Ukrajinski i beloruski timovi neće igrati jedan protiv drugog u takmičenjima UEFA, presudilo je Evropsko fudbalsko telo.

Odluka je doneta na sastanku Izvršnog komiteta u petak i još je jedna mera doneta kao odgovor na vojni sukob u Ukrajini koji trenutno vodi Rusija uz podršku Belorusije.

Današnja dalja odluka je doneta kako bi se obezbedilo nesmetano odvijanje UEFA takmičenja, jer bezbednost i bezbednost timova, zvaničnika i drugih učesnika možda neće biti u potpunosti zagarantovana zbog postojanja vojnog sukoba“, saopštila je UEFA najavljujući razvoj događaja.

Štaviše, organizacija je saopštila da će njen Izvršni komitet „ostati u pripravnosti“ da sazove dalje sastanke kako bi mogao ponovo da proceni pravnu i činjeničnu situaciju kako se ona bude razvijala, dok usvaja dalje odluke „po potrebi“.

Čak i pre nego što je sukob eskalirao krajem februara, Rusija i Ukrajina su već bile sprečene da se suoče jedna sa drugom.

Po preporuci Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), UEFA i njen globalni kolega FIFA takođe su zabranile ruskim timovima i klubovima da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, što je značilo da je muška reprezentacija izbačena iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022, a ženska reprezentacija uklonjena sa Evropskog prvenstva. 2022. u Engleskoj.

Još jedna promena koju je UEFA odobrila u petak za Evro, koji traje od 6. do 31. jula, znači da će timovi moći da imenuju neograničeno zamene za svoje ekipe u slučaju povreda ili bolesti, ali samo pre nego što odigraju svoj prvi meč.

Ovo će, međutim, imati malo uticaja na Rusiju, koju je na takmičenju zamenila Portugalija kada je UEFA takođe objavila da ruski klubovi neće igrati u takmičenjima uključujući Ligu šampiona i Ligu Evrope 2022/2023, dok muški tim Rusije ne može da učestvuje ni u Ligi nacija.