Elon Mask: Recesija je „dobra stvar“

Elon Mask: Recesija je „dobra stvar“

Elon Mask se požalio da se previše ‘budala’ obogatilo.

Elon Mask, najbogatiji čovek na svetu, tvitovao je u znak pohvale recesiji sa kojom se SAD suočavaju kao odgovor na pitanje pratioca, sugerišući da je to zapravo „dobra stvar“ jer „previše dugo padala kiša novca na budale“. On je napisao da „rad od kuće zbog Covid-19 prevario je ljude da pomisle da mogu da zarade novac bez potrebe da „naporno rade“, sugerišući da mnoge čeka „grubo buđenje“.

Udvostručujući svoje pohvale o početnoj ekonomskoj propasti, Mask je elaborirao svoju filozofiju kao odgovor na tvit drugog pratioca, pozivajući „kompanije koje su inherentno negativan gotovinski tok (tj. uništavači vrednosti)“ da „umru, tako da prestanu da troše resurse“.

Nije jasno na koje kompanije je Mask mislio. Ogromna tržišna kapitalizacija njegove sopstvene kompanije za električne automobile, Tesla, izgrađena je uglavnom na vladinim subvencijama zelene energije.

Iako je od tada postalo profitabilno, sigurno nije tako počelo. I Tviter – koji je Mask ranije ovog meseca pristao da kupi za 44 milijarde dolara – vraćao je gubitak svake godine svog rada osim 2018. i 2019.

Čini se da je Mask svestan problema sa profitabilnošću Tvitera, pošto je pauzirao ugovor o preuzimanju platforme društvenih medija sve dok procenat botova i neželjenih naloga ne padne ispod 5%. Sa samo 217 miliona „monetizirajućih“ korisnika kojima se prikazuju reklame na platformi, Tviter nije paravan Fejsbuku, monetarno govoreći – društvena mreža Marka Zakerberga ima neverovatnih 1,93 milijarde pretplatnika, iako su njeni prihodi takođe sve manji. Međutim, Mask je ponudio nekoliko nagoveštaja o tome kako planira da učini Tvitter profitabilnim.

Izvršni direktor Spejsiksa predvideo je u svom tvitu o kompanijama koje uništavaju vrednost da će ekonomski pad trajati „oko 12 do 18 meseci“ nakon što je u direktnom prenosu nastupa na All-In samitu u Majami Biču najavio da je američka ekonomija „verovatno“ u recesiji.

SAD klize u recesiju otkako je pandemija Covid-19 dovela do toga da državne i savezne vlade nametnu ekonomske prekide u skoro svim poslovnim sektorima, a zatim štampaju trilione dolara u pokušaju da nadoknade fiskalne rupe koje su ove politike proizvele.

Ogromni programi nezaposlenosti i krediti za preduzeća koja su u nevolji takođe su doprineli ekonomskoj crnoj rupi koja je progutala ekonomske dobitke ostvarene tokom ranih godina Trampove administracije, pri čemu su mnogi radno sposobni Amerikanci odlučili da ostanu kod kuće radije nego da se vrate na poslove koje su smatrali ponižavajućim. ili nedovoljno isplativ, dok je skok cena roba izazvan odgovorom SAD na rusku ofanzivu u Ukrajini poslužio kao vrhunac depresijskog kolača.

Sa inflacijom koja dostiže skoro rekordne maksimume – od 8,3%, to je više od četiri puta više od željene stope Federalnih rezervi od 2% – SAD se koprcaju na ekonomski nepoznatoj teritoriji. Fed je više puta podizao kamatne stope i složio se da to učini ponovo tokom svog sastanka o politici ranije ovog meseca, uz predviđanje daljih povećanja u junu i julu.