Ruski sportski savez: Povećan broj zahteva za prenos državljanstva

Ruski sportski savez: Povećan broj zahteva za prenos državljanstva

Ruski savez umetničkog klizanja potvrdio je broj zahteva koje je od početka godine primio od sportista za prenos državljanstva, preneo je RT.

Pitanje mogućih ruskih zvezda koje menjaju vernost je bilo žestoko raspravljano suočeni sa sveobuhvatnim sportskim sankcijama uvedenim zemlji posle sukoba u Ukrajini.

Ruske zvezde umetničkog klizanja, kao što su ženska olimpijska šampionka 2022. Ana Ščerbakova, osvajačica srebrne medalje Aleksandra Trusova i svetski rekorder Kamila Valieva, biće isključene iz međunarodnog takmičenja sledeće sezone zbog zabrane koju je uvela Međunarodna klizačka unija (ISU).

To je situacija koja se ponavlja u brojnim drugim sportovima, što dovodi do nagoveštaja da će doći do talasa prijava ruskih sportista da se takmiče pod drugom nacionalnošću kako bi se zaobišle sankcije.

U komentaru za RIA Novosti, ruski zvaničnici za umetničko klizanje potvrdili su broj zahteva za prenos državljanstva koje su primili.

„Od početka godine, FFKKR [Federacija umetničkog klizanja Rusije] primila je 19 zahteva za transfer. Dve trećine pristiglih zahteva podneto je na vreme, mi smo im udovoljili“, navodi se u saopštenju.

„Razmotrićemo još sedam na decembarskom izvršnom odboru. Ne možemo da otkrivamo imena [podnosilaca zahteva], jer za to sportisti moraju da daju posebnu saglasnost za obradu ličnih podataka.”

Nije bilo sugestija da neko od vrhunskih ruskih talenata u klizanju želi da se takmiči pod drugom zastavom.

Debate o ruskim sportistima koji potencijalno menjaju državljanstvo donele su podeljena mišljenja poslednjih meseci.

Kao što je zamenik Državne dume Roman Terjuškov tvrdili su da preduzimanje koraka – posebno ako uključuje prelazak u „neprijateljsku“ zemlju – treba tretirati kao izdaju.

Na drugom mestu, Kremlj je rekao da ne podržava takvo razmišljanje, dok je bivša olimpijska šampionka u plesu na ledu Tatjana Navka rekla da ljudi ne treba da žure sa osudom.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin dodao je da se ne plaši „egzodusa“ talenata.

Čuveni ruski trener u umetničkom klizanju Eteri Tutberidze uhvaćen je u sporu oko pitanja lojalnosti nakon što je američki klizački novinar Dejv Liz izjavio da je njena ćerka, Dajana Dejvis, trebalo da se oproba sa američkim timom još u julu.

Dejvis, 19, rođen u SAD, koji se pojavio za ruski tim na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u plesu na ledu, odmah je opovrgnuo te tvrdnje, dok je sama Tutberidze optužila Leasea da je „puna s**a“ u oštroj poruci na društvenim mrežama .

Nakon što im je uskraćena šansa da se takmiče na ISU Grand Prik turnirima sledeće sezone – takođe im je oduzeta tradicionalna manifestacija u kalendaru ISU – ruski zvaničnici su rekli da će nastojati da održe alternativne događaje za nacionalne klizačke zvezde.