ECB pokrenula istorijsko povećanje kamatnih stopa

ECB pokrenula istorijsko povećanje kamatnih stopa

Evropska centralna banka (ECB) podigla je u četvrtak svoje ključne kamatne stope za neviđenih 75 baznih poena i nagovestila da će doći do daljeg povećanja. Ovaj potez dolazi pošto mnogi ekonomisti vide da EU ove zime ide u recesiju.

Nakon povećanja od 50 baznih poena u julu, ECB je podigla svoju depozitnu stopu na 0,75% sa nule i podigla svoju glavnu stopu refinansiranja na 1,25%, što je najviši nivo za oba od 2011. Dalji potezi se očekuju u oktobru i decembru sastancima.

„Pritisci na cene su nastavili da jačaju i šire se u privredi, a inflacija bi mogla da raste u bliskoj budućnosti“, navodi se u saopštenju regulatora.

„Ovaj veliki korak predvodi tranziciju sa preovlađujućeg visoko akomodativnog nivoa referentnih stopa ka nivoima koji će obezbediti blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj ECB od 2 odsto“, dodaje se.

EU se bori da se izbori sa usijanom inflacijom u celom bloku, podstaknutom naglim cenama energije. U međuvremenu, potrošačke cene u evrozoni porasle su u avgustu za 9,1 odsto, postavljajući deveti uzastopni mesečni rekord.