Rusija i Belorusija će se takmičiti sa zastavama, himnama na Svetskom prvenstvu u boksu za žene

Rusija i Belorusija će se takmičiti sa zastavama, himnama na Svetskom prvenstvu u boksu za žene

Rusija i Belorusija takmičiće se na Svetskom prvenstvu u boksu za žene sa svojim zastavama i nacionalnim simbolima nakon što su njihove atletičarke nosile zastave na ceremoniji otvaranja takmičenja u Indiji u sredu, preneo je Rojters.

Dve reprezentacije su takođe imenovane sa svojim zastavama na zvaničnoj takmičarskoj listi Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) sa 12 prijavljenih Rusa i šest takmičara iz Belorusije na takmičenju od 15. do 26. marta u Nju Delhiju.

Sportisti iz Rusije i njenog suseda Belorusije, koji su pomogli invaziju Moskve na Ukrajinu pre godinu dana, od tada su zabranjeni na mnogim međunarodnim takmičenjima.

U nekim sportovima u kojima se još uvek takmiče to rade bez svojih državnih zastava ili himni.

IBA, na čijem je čelu ruski biznismen Umar Kremlev, prošle godine je ukinuo sankcije dvema nacijama i dozvoljava njihovim sportistima da se takmiče kao i obično.

„Oni treba da učestvuju. To ne bi trebalo da bude neka vrsta privilegija koja se daje u zavisnosti od okolnosti. Svaka međunarodna asocijacija treba da ima ove standarde,“ rekao je Kremljev za Rojters svog meseca.

MOK je uveo sankcije Rusiji i Belorusiji nakon prošlogodišnje invazije na Ukrajinu, ali ne želi da u potpunosti isključi njihove sportiste sa Olimpijskih igara iz straha od povratka na bojkot iz doba hladnog rata.

Oni su u januaru postavili put za takmičare iz Rusije i njenog saveznika Belorusije da kroz azijske kvalifikacije osvoje olimpijska mesta i da se takmiče kao neutralni sportisti u Parizu sledeće godine.

Smatra se da neutralni sportisti ne predstavljaju svoje nacije i njihovi uspesi nisu praćeni vijorenjem zastava ili sviranjem himni.